10 stvari koje svaka žena treba da zna o prevenciji raka dojke

5

Postoji više faktora rizika koji mogu da povećaju šanse da obolite od raka dojke. Iako se rizik povećava s godinama, postoje preventivne mere kojih bi svaka žena, bez obzira na starost, trebalo da se pridržava.

rak dojke prevencija

1. Održavajte vitku liniju. Gojaznost i prekomerna težina povećavaju rizik od dobijanja raka dojke zato što masne ćelije proizvode nedovoljnu količinu estrogena, a to podstiče određene tipove karcinoma.

2. Proverite da vam je neko u vašoj porodici bolovao od raka dojke. Koliko članova vaše uže i šire familije je obolevalo od te opake bolesti? Sad je pravo vreme da to saznate. Faktori rizika mogu biti i genetske prirode.

3. Pregledajte sami svoje grudi. Kako vizuelno, tako i dodirom. Morate upoznati vaše grudi da bi uopšte mogli da primetite promene.

4. Konzumirajte alkohol umereno. Čaša vina je dobra za vaše zdravlje. Neumereno uživanje u piću povećava šanse za pojavu karcinoma dojke.

5. Vežbajte redovno. Ne samo što ćete održati vitku liniju, već ćete i smanjiti rizik od nastanka raka. Preporučuje se od 45 do 60 minuta fizičke aktivnosti, pet dana u nedelji.

6. Podržite borbu protiv raka dojke. Doniranjem određene sume novca proverenoj organizaciji pomažete istraživanja koja mogu spasiti milione života.

7. Budite oprezni sa kontraceptivnim sredstvima. Njihovo oralno uzimanje povećava šansu od dobijanja karcinoma dojke. Rizik se smanjuje u trenutku prestanka njihovog korišćenja. Posavetujte se sa svojim lekarom o dobrim i lošim stranama kontraceptivnih sredstava.

8. Procenite rizik. Informišite se. Morate da budete upoznati sa svim rizicima oboljenja od raka dojke, čak i onima na koje ne možete da utičete, poput pojave prve menstruacije u ranijem periodu života od predviđenog, rađanja deteta nakon 35 godine života ili nedojenja odojčadi.

9. Nemojte se stideti da razgovarate sa svojim doktorom. On nije tu samo da vas upozori kada mu priznate da se davite u slatkišima. Lekar je tu da vam kaže kako vaš način života utiče na vaše zdravlje. Morate se konsultovati sa njim oko svake nedoumice koju imate.

10. Opustite se. Samo zato što kod vas postoje određeni rizici od pojave karcinoma dojke ne znači i da će se on pojaviti, niti da treba da provedete život u strahu da ne obolite od njega. Uostalom, ne možete ni da utičete na najveće rizike od dobijanja raka dojke, a to je da ste žena i da starite.

Umesto da brinete, živite zdravim načinom života. Na taj način čete smanjiti rizike i osećaćete se generalno bolje.

Autor: Life Content

Sviđa mi se (No Ratings Yet)

Loading ... Loading …