3 neprevaziđene vežbe za sigurno mršavljenje

20

Milan ZaricAutor: Milan Zarić, profesor sporta
www.licnitrener.com

sklek

Nauka nam svakoga dana donosi nove metode vežbanja i tehnike mršavljenja koje će ubrzati sagorevanje masti i uz pomoć kojih ćete brže i lakše smršati. Svakako da nove trendove treba pratiti i koristiti ih u praksi, ali postoji nešto što nikada neće biti prevaziđeno i što će večno biti sredstvo brzog mršavljenja. To su vežbe: čučanj, iskorak i sklekovi.

Možda vam na prvi pogled izgleda čudno i pitate se kakve veze imaju ove tri vežbe sa mršavljenjem, odgovor na to pitanje je u njihovoj kompleksnosti. Činjenice nam govore da kompleksne vežbe kao što su čučanj, iskorak i sklek sagorevaju mnogo veću količinu kalorija/energije od izolacionih vežbi i vežbi koje aktiviraju samo jednu mišićnu partiju.

Najprostiji primer je automobil. Ako vozite auto sa „jakim“ motorom koji ima mnogo konjskih snaga, u gradskoj vožnji ćete trošiti od 10 do 15 litara benzina na 100 kilometara, a ako imate mali gradski auto, potrošnja benzina će biti od pet do sedam litara.

Tako je i sa kompleksnim i izolacionim vežbama. Suština mršavljenja je da se u što kraćem vremenu potroši što veća količina kalorija. Tu činjenicu ćemo ispoštovati jedino praktikovanjem opštih/kompleksnih vežbi u našem programu vežbanja.

Čučanj i iskorak su vežbe koje aktiviraju velike grupe mišića donjeg dela tela, tu pre svega mislim na sedalnu regiju, mišiće zadnje i prednje lože buta. Vodite računa o tehnici pravilnog izvođenja jer svaki pogrešno izveden pokret može naneti mnogo više štete nego koristi.

Sklekovi su savršena vežba za gornji deo tela koja u toku jednog ponavljanja aktivira ramena, mišiće nadlaktice i podlaktice i mišiće grudne regije.

Nemojte zaboraviti da kod programa mršavljenja na kraju svakog anaerobnog dela treninga u koji spadaju i ove tri vežbe uvek sledi aerobni, odnosno kardio trening, traka, bicikl ili steper, vi odaberite.

Sviđa mi se (No Ratings Yet)

Loading ... Loading …