5 razloga zašto je fizička aktivnost dragocena za naše telo

3

Milan ZaricAutor: Milan Zarić MSc
Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja
www.licnitrener.com

Čini mi se da u određenoj meri narod u Srbiji nema pravu sliku šta mu fizička aktivnost donosi, koji su njeni benefiti, da li ima ograničavajućih faktora, koji je eventualan rizik i kako te faktore rizika svesti na minimum.

Evidentno je da se kroz medije svake godine sve više provlači važnost vežbanja, ali isto tako činjenica je da smo kao narod veoma neaktivni i skloni sedentarnom načinu života kao i paroli „lako ćemo“. Da bi svom telu, a i sebi, pomogli na pravi način moramo fizičku aktivnost bilo koje vrste ubaciti u svoju dnevnu rutinu.

Da se razumemo, ja imam pozitivno mišljenje prema „sezonskim“ vežbačima, naročito jer oni vežbaju sa jasno definisanim ciljem, bilo da je to priprema za leto ili zimu. Veoma poštujem svakoga ko se jako zalaže za svoj cilj pa makar on bio kratkotrajan, bitno je da se do njega uspešno dođe. Isto tako smatram da će osobe koje redovno vežbaju tokom cele godine iz treninga izvući mnogo više od pukog smanjenja težine tela, mogućnosti su skoro neograničene.

trening

Trening će svakome od nas pomoći ukoliko želimo da:

1. Smršamo. Kod redukcije telesne mase moramo biti realni u procenama i prognozama krajnjeg rezultata. Četiri do pet kilograma manje na mesečnom nivou je dobar rezultat, i ta dinamika mršavljenja se definitivno može svesti pod zdrav način gubljenja kilograma.

2. Zategnemo mišiće. Povećanje tonusa mišića je veoma čest cilj kod devojaka koje nemaju problem sa viškom kilograma, cilj se brzo postiže, za svega dva do tri meseca rezultati će biti tu.

3. Hipertrofija mišića, kod devojaka ne tako popularan cilj, uglavnom se ovom tematikom bavi muška populacija. Ne brinite, vrlo teško se dolazi do povećanja poprečnog preseka mišića, odnosno hipertrofije, tako da se sigurno, ukoliko to ne želite nećete „nabildovati“.

4. Povećamo aerobne spospobnosti. Ovu kategoriju možemo svesti pod povećanje kondicije, što se takođe postiže kod svih gorenavedenih vidova treninga. Konkretno ovde govorimo o aerobnoj izdržljivosti, tačnije o tome koliko možete pretrčati na pokretnoj traci ili koliko dugo možete raditi na steperu pod nekim optimalnim opterećenjem.

5. Rekreativno vežbanje. Ovaj cilj postavljaju oni koji žele fizičkom aktivnošću da poboljšaju svoje zdravlje, produže život i da ga u svakom slučaju učine srećnijim i lepšim.

Sviđa mi se (No Ratings Yet)

Loading ... Loading …