5 situacija u kojima treba da kažete “Izvini”

2

Preuzeti svoj deo krivice nije samo nužno za vezu, nego je važno i za vas. Uvek je bolje da preterate s izvinjenjem nego da se nadate da će problem nestati sam od sebe. Ovo je pet situacija kada treba da kažete da vam je žao.

izvinjenje

Učinili ste nešto pogrešno pred svima

Primer: Na večeri s prijateljima i porodicom popili ste previše i rekli neprimerene komentare.

Zašto treba da se izvinite: Kad se u društvu ponašate loše, dugujete to onima koje je vaše ponašanje povredilo.

Vaš partner je uvek onaj koji se izvinjava

Primer: Sa partnerom se često svađate zbog novca, ali obično je on taj koji popusti kako bi se rešio problem.

Zašto treba da se izvinite: Ravnoteža je važna za vezu, a to je očiti znak neravnoteže. Ako retko nudite izvinjenje, implicirate da ste vi uvek u pravu bez obzira na sve. To je možda dobro za vaš ego, ali je loše za vezu.

Nekoga ste osramotili ili ismejali

Primer: Pred svima ste ukazali na grešku prijatelja ili kolege, a onda još nekoliko puta sve prisutne podsetili na to.

Zašto treba da se izvinite: Kad nekoga osramotite, to narušava njegovo samopouzdanje. Čak i ako nije namerno, znaćete da ste prešli granicu prihvatljivog ako se osramoćeni postidi, povuče se ili postane tih. Tada imate obavezu da popravite štetu.

Male laži

Primer: Rekli ste suprugu da ste platili ratu za kredit, a zapravo to još niste učinili (odugovlačenje, lenjost ili nedostatak novca, nije važno).

Zašto treba da se izvinite: Laž, za razliku od ostalih prestupa, ima dodatni sloj negativnosti. Osim što ste napravili nešto što niste trebali, poslužili ste se lažima da to zataškate. Laž će uskoro zaseniti sam prestup i dovesti u pitanje poverenje u vašem odnosu.

Niste održali reč

Primer: Obećali ste da ćete odvesti decu u bioskop, ali ste na kraju otkazali, bez nekog posebnog razloga.

Zašto treba da se izvinite: Naravno, uvek nešto može iskrsnuti, ali generalno, društveni kontakti s drugima baziraju se na tome da se držimo onoga što obećamo te da drugi mogu računati na nas. Kada prekršite obećanje, narušavate odnose. To je velika stvar iako se vama ponekad ne čini tako.

Izvor: Magazin.net.hr

Sviđa mi se (No Ratings Yet)

Loading ... Loading …