Airbus predstavio koncepte hibridne tehnologije za avione na vodonik

2

Airbus je saopštio da se oslanja na pogon na vodonik u svojim naporima da do 2035. razvije prve komercijalne letelice – putničke i teretne – koje neće ispuštati gasove s efektom staklene bašte. Prikazao je nacrte tri aviona koji bi primarno koristili tu tehnologiju.

Koncepcija ZEROe omogućava istraživanje konfiguracija i tehnologija koje upotrebljavaju vodonik, objavio je Airbus i iskazao optimizam da je to put ka letelicama bez emisija štetnih gasova. Tri hibridna pristupa koje je predstavio zasnovana su na prerađenim motorima sa gasnim turbinama i pogonom na vodonik, dok gorive ćelije na vodonik nadopunjavaju sistem proizvodnjom struje.

Vodonik može da prepolovi emisije CO2 u avijaciji

Evropski aeronautički gigant tvrdi da bi prvi klimatski neutralni avioni mogli da se uključe u saobraćaj do 2035. i da to znači da program mora da pokrene najkasnije 2025. godine. Procenjuje da bi s vodonikom emisije ugljen-dioksida u avijaciji bile smanjene do 50 procenata.

Kompletan prototip letelice trebalo bi da bude završen krajem decenije, kažu u Airbusu.

Da bi vodonik postao osnovni izvor energije, neophodno je odlučno delovanje celog ekosistema u avijaciji, naveo je generalni direktor kompanije Airbus Guillaume Faury i ukazao na potrebu za državnom i podrškom partnera iz industrije.

Airbus traži partnere među vladama država i u sektoru industrije

“Na aerodromima će za svakodnevne potrebe trebati ozbiljna infrastruktura za prevoz vodonika i dopunjavanje tim gorivom. Podrška vlasti biće ključna da se ispune ambiciozni ciljevi: veća sredstva za istraživanje i tehnologiju, digitalizaciju i mehanizme, koji će podstaći upotrebu održivih goriva i obnavljanje flote i omogućiti avio-prevoznicima da ranije sklone starije, ekološki manje prihvatljive letelice”, izjavio je.

Potencijal za munjevite promene u avio-prevozu

Airbus još pre pet godina uopšte nije imao pogon na vodonik na svom radaru kao izvodljivu tehnologiju za smanjenje emisija, kazao je potpredsednik za letelice bez emisija Glenn Llewellyn i dodao da ona ima “neverovatnu” mogućnost za nagle promene usmerene na ostvarivanje klimatskih ciljeva.

Vodonik u tečnom stanju je nestabilan, a skladištenje u avionima je jedan od najvećih izazova, ali Airbus je odbacio primedbe o bezbednosti.

Airbus koncepte hibridne avione na vodonik
Slika: Airbus

Dizajn sa turbomlaznim – turbofan motorom rađen je za 120 do 200 putnika i domet od preko dve hiljade nautičkih milja. Vodonik u tečnom stanju će se čuvati u spremnicima iza stražnje pregrade za održavanje pritiska.

ZEROe koncepte hibridne avione vodonik
Slika: Airbus

Turbopropelerna ili turboprop verzija, za do stotinu putnika, planirana je za domet od preko hiljadu nautičkih milja.

ZEROe koncepte hibridne avione na vodonik
Slika: Airbus

Avion s krilima sjedinjenim sa trupom predviđen je za do 200 putnika. Domašaj je sličan kao kod turbofan koncepta. Izuzetno širok trup daje više mogućnosti za smeštanje vodonika i izgled kabine.

The post Airbus predstavio koncepte hibridne tehnologije za avione na vodonik appeared first on Balkan Green Energy News.

Original Article