Ako želite da budete srećni, jedite sladoled

Unsplash
Ilustracija

Samo jedna kašičica sladoleda dovoljna je da izazove reakciju u zonama sreće u mozgu

Tokom istraživanja britanski stručnjaci došli su do zaključka da ova hladna poslastica pruža mozak centrima isto zadovoljstvo kao dobijanje novca ili slušanje vaše omiljene muzike. Samo jedna kašičica sladoleda dovoljna je da izazove reakciju u zonama sreće u mozgu. Ali to nije sve …

Sladoled je dobar za mnoge druge stvari. Krenimo redom. Sladoled ne raste, prirodan je i bogat mineralima i vitaminima. Nutritivna vrednost sladoleda je velika jer 100 g ima oko 200 kalorija. U proizvodnji se uglavnom koriste obrano mleko u prahu i boje prirodnog porekla. Sladoled je stvoren za zdravlje jer ublažava efekte stresa i tako eliminiše rizik od niza bolesti koje uzrokuju stres.

Pokazalo se da sladoled od vanile ima posebno pozitivan efekat na psihu. Hladna poslastica pruža moždanim centrima isto zadovoljstvo kao i zarađivanje novca ili slušanje omiljene muzike, pokazalo je istraživanje. Ovo su utvrdili stručnjaci sa Harvardske škole za javno zdravlje u Bostonu skeniranjem moždanih talasa.

Ispitanici su tokom skeniranja jeli sladoled od vanile. Mlečni proizvodi bogati kalcijumom smanjuju jojo efekat, odnosno povratak izgubljene težine nakon prestanka dijete. Studije su pokazale da takva hrana može sprečiti debljanje za čak 50 procenata.

Danas se gotovo sve vrste sladoleda prave od kvalitetne slatke pavlake, pa telo kroz nju dobija i kalcijum, što je posebno dragoceno za kosti. Zbog toga je sladoled važan ljudima koji ne vole da piju mleko i ne jedu fermentisane mlečne proizvode.

Nedavna istraživanja pokazala su da kalcijum ne samo da štiti zdravlje kostiju već i smanjuje rizik od razvoja karcinoma debelog creva. Oni koji su uzimali 700 mg kalcijuma dnevno i više imali su znatno manji rizik od razvoja raka od onih koji su uzimali samo 400 mg.

Oko 83 procenta nutricionista, prema jednoj studiji, veruje da „zabavne“ poslastice poput sladoleda mogu biti korisne dok drže dijetu. Ako je dijeta dosadna i jednolična, čak i ako je zdrava, ljudi će se je se odreći lakše nego ako jelovnik ponekad obogatite što raznovrsnijim jelima i ukusima.

Žene koje jedu proizvode od punomasnog mleka imaju niži rizik od neplodnosti, utvrdili su stručnjaci. Zato ženama preporučuju da jedu sladoled najmanje dva puta nedeljno.

Istraživanje je takođe pokazalo da žene opsednute kontrolom težine, koje konzumiraju isključivo obrano mleko, povećavaju rizik od neplodnosti za 80 odsto. Nutricionisti veruju da proizvodi od punomasnog mleka najverovatnije sadrže hemijska jedinjenja koja pojačavaju funkciju jajnika i tako pozitivno utiču na plodnost žena.

Osim što je dobar za telo, sladoled osvežava i duh. Najveća zamerka sladoledu je dodavanje veštačkih boja i ukusa. Ali ukusan desert možete napraviti i kod kuće dodavanjem stvarnih ukusa čokolade, vanile ili pojedinačnog voća.