Amazon ima dve milijarde dolara za klimatske projekte drugih kompanija

2

Carstvo onlajn maloprodaje Jeffa Bezosa pojačava napore za postizanje neutralnosti po pitanju emisija gasova s efektom staklene bašte. Amazon je odlučio da uloži dve milijarde dolara u vizionarske projekte koji ublažavaju klimatske promene, u okviru prve faze svog fonda klimatskog zaloga.

Amazon je objavio svoj godišnji izveštaj o održivosti i saopštio da je odvojio dve milijarde dolara za početnu investiciju u svoj fond klimatskog zaloga (Climate Pledge Fund). Jedna od najvećih kompanija na svetu, sa 1,37 biliona dolara tržišne kapitalizacije, dodala je da će podržati vizionarske kompanije koje nude proizvode i usluge za prelazak na privredu bez emisija ugljenika. Ipak, Amazon nije otkrio vremenske odrednice za taj deo plana klimatske neutralnosti.

Ovaj potez i novi mehanizam deo su strategije za klimu objavljene prošle godine. Nju je gigant iz sektora isporuke pokrenuo sa organizacijom Global Optimism. Vizija je postizanje neutralnog nivoa ispuštenih gasova sa efektom staklene bašte do 2040, dok je u Pariskom sporazumu rok 2050. godina.

Bezos traži projekte svuda

“Fond klimatskog zaloga će gledati da ulaže u vizionare preduzetnike i inovatore koji grade proizvode i usluge da bi pomogli kompanijama da obore svoj ugljenični otisak i da rade održivije”, izjavio je Jeff Bezos, Amazonov osnivač i generalni direktor i najbogatija osoba na svetu.

“Kompanije na svim stranama sveta i svih veličina i faza razvoja mogu da dođu u obzir, od startapova koji još nisu izbacili proizvod do dobro etabliranih preduzeća. Svaka perspektivna investicija biće ocenjivana po svom potencijalu da ubrza put ka nula ugljenika i da doprinese zaštiti planete za buduće generacije”, po njegovim rečima.

Ostali ulagači u klimatske inicijative treba da se pridruže

Fond je namenjen nizu firmi uključujući one u delatnosti prevoza i logistike, proizvodnje, skladištenja i korišćenja energije, proizvodnje i sirovina, cirkularne ekonomije i hrane i poljoprivrede. Amazon je nagovestio da će pogurati ostale potpisnike klimatskog zaloga, među kojima su Verizon i Reckitt Benckiser, da doprinesu mehanizmu mešovitih ulaganja.

Pre pola godine, grupa zaposlenih Amazon Employees For Climate Justice od preko 3.500 članova i članica objavila je zahtev za strategiju za klimatske promene. Oni su insistirali da Amazon Web Services odustane od svoje inicijative za naftu i gas i tražili da kompanija potpuno odbaci fosilna goriva, a ne da se oslanja na kompenzacije za ispušteni ugljenik. To su investicije kojima se postiže obaranje ukupnih emisija, na primer pošumljavanje ili gradnja postrojenja koja proizvode energiju iz obnovljivih izvora.

Predstoji neviđena nabavka električnih vozila

Po najnovijim informacijama koje je objavio Amazon, nastojaće da najkasnije 2025, pet godina ranije nego što je pre planirao, pređe na isključivo zelenu energiju i kupiće stotinu hiljada električnih vozila za isporuke. Taj operater sistema za onlajn kupovinu učestvuje u 91 projektu energije iz obnovljivih izvora širom sveta. Ukupno imaju 2,9 gigavata snage.

Bezos je u februaru obećao da će preko svog Bezos Earth Funda plasirati deset milijardi dolara.

The post Amazon ima dve milijarde dolara za klimatske projekte drugih kompanija appeared first on Balkan Green Energy News.

Original Article