Anemija: Otkrijte da li ste malokrvni

120

Anemija je oboljenje koje podrazumeva smanjen broj crvenih krvnih zrnaca, snižen nivo hemoglobina (Hgb) i/ili mase eritrocita u krvi (Hct), zbog čega u mozak, srce, mišiće i druge delove tela ne dospeva dovoljna količina kiseonika.

anemija

Anemija može biti izazvana obilnijim krvarenjem, nedostatkom folne kiseline ili vitamina B12, poremećajem u sazrevanju eritrocita, kao i povećanom ili ubrzanom razgradnjom crvenih krvnih zrnaca. Ipak, najčešći uzrok malokrvnosti jeste nedostatak gvožđa koji dovodi do nastanka takozvane sideropenične anemije.

Ovo oboljenje ponekad se razvija uprkos pravilnoj ishrani jer telo usled neke druge bolesti ili primene određenih lekova, ne može da apsorbuje dovoljnu količinu gvožđa.

Veliki broj trudnica pati od anemije jer zanemaruju činjenicu da je njihovom organizmu potrebna veća količina ovog minerala.

Za malokrvnost su karakteristične česte glavobolje, povremeno gušenje usled nedostatka vazduha, gubitak koncentracije, umor i srčana aritmija. Lice i sluzokoža postaju bledi, nokti krti, a javlja se i preosetljivost na infekcije.

Bebe i mala deca sa anemijom gube apetit, ne mogu dugo da održe pažnju, kasnije prohodaju ili progovore, zaostaju u razvoju. Veoma je važno obratiti se lekaru čim se posumnja na anemiju, a terapiju propisuje isključivo specijalista, jer nekontrolisan unos gvožđa može izazvati ozbiljna oštećenja jetre.

Izvor: Life Content, Lekovito bilje

Sviđa mi se (No Ratings Yet)

Loading ... Loading …