Basta za alergicne osobe

134

Svake godine je sve vise alergicnih osoba.Jos pre dva generacija polenska kijavica je bila egzoticna bolest, danas svaki cetvrti civek pati od polenske alergije. Predpostavlja se da su tome uzrok ekoloske promene, kao i zagadjenost vazduha. Trenutno mnogima zagorcava zivot polen lesnika, vrbe i brezr. Leti se udahne do 8000 vrsta polena. Kada se povede rec o basti mnogima nestane osmeh sa lica. Jer, pored polena, i biljne materije mogu preneti alergiju na kozu.

Uprkos svemu postoji mogucnost da se uziva u sopstvenoj basti:

– Travnjak zameniti sljunkovitom povrsinom. Na travi se sakupljaju velike kolicine polena, koji se uskovitla prilikom kosenja trave. Osim toga, tako se oslobadjaju i nadrazujuce materije (Cunarin). Zato se alergicnima na polen preporucuje sljunak mesto travnjaka. Ako ipak nemozete da se odreknete travnjaka, kosenje prepustite nekom drugom.

Za bastu izaberite biljke, koje proizvode malo polena. Baste sa mesanim cvecem i travom zamenite sa biljkama koje na izazivaju alergiju. Planirana antipolenska leja moze zameniti travnjak. Najpogodnije vrste letnjeg cveca za alergicare su: zevalice, mak, papucica, petunija, ljutic, lobelija, nezaboravak i vredina liza.

Izbegavajte otrovne biljke. Bastenske biljke kao oleander, djurdjevak ili plava kisa sadrze otrovne materije koje izazivaju alergiju. Za terasu su zato pogodnije hortenzije.

Zbunovi sa malo polena pravo su drustvo za opustanje u basti. Idealan su zaklon od radoznalih pogleda a velike leje sa zbunovima redukuju povrsinu travnjaka. Potrebno je ograniciti se na sledece biljke: pakujac, krin, zvoncic, macija metvica, kokotic, veronika, rodin kljun, razlicak, bozur.

Procvetalo drvece i zbunovi formiraju prave bastenske cvetne kulise. Uz njih se mogu posaditi hortenzija, ukrasna dunja, arnika, forzicija, oskorusin grm, diervila, ukrasno voce, ruj, hibiskus.

Meka ziva ograda nema polena, a ne mora ni da se cesto orezuje. Preporucljive penjacice za zive ograde su ruze puzavice, kao Climbing lceberg, Warm Welcome i Peri d’Azur.

Tokom rada u basti koristite bastenski alat sa dugackom drskom. Nosite radne rukavice od deblje gume i radnu odecu sa dugackin rukavima, koju ne treba unositi u kucu. Najbolje vreme za rad u basti su podnevni i popodnevni casovi kada je najmanja kolicina polena u vazduhu.

Rad u basti se od samog pocetka moze tako organizovati da se osobe koje pate od alergije sto manje izlazu vazduhu punom polena, a pri tom uzivaju u svom hobiju.