Berlinci od recikliranog soca prave šolje za kafu

2

Milioni tona taloga od kafe svake godine završavaju na deponijama i predstavljaju još jedan od ekoloških problema u savremenom svetu, a naročito u Evropi, čiji prosečan stanovnik godišnje konzumira oko pet kilograma kafe. Jedna firma iz Berlina našla je način da od soca proizvodi šolje za kafu i tako ovu vrstu otpada upotrebi u skladu sa principima cirkularne ekonomije.

Kaffeeform kombinuje obnovljive materijale sa talogom koji ostaje nakon pripremanja kafe i od toga pravi šolje za kafu u više oblika, uključujući i one za kafu za poneti. Kreator ovog proizvoda je Julian Lechner, kojem je nakon tri godine eksperimentisanja pošlo za rukom da napravi otporan i trajan materijal koji je 100% biljnog porekla, piše na sajtu ove firme.

Berlinci recikliranog soca prave solje za kafu
Slika: Kaffeeform

Soc za šolje koje proizvodi Kaffeeform sakupljaju kuriri na biciklima obilazeći kafeterije i pržionice kafe u Berlinu. Talog se potom suši i šalje u male fabrike u Nemačkoj gde se soc meša sa ostalim materijalima i od toga prave šolje. Poliranje i pakovanje se odvija opet u Berlinu, a potom se šolje distribuiraju kafićima, prodavnicama i kupcima širom Evrope.

Kaffeeform nije usamljen u misiji da kafu učini održivom

Kaffeeform nije jedini u Evropi koji reciklira talog od kafe. U Lisabonu, glavnom gradu Portugalije, jedan Belgijanac je našao način da iskoristi hranljive sastojke koji se nalaze u socu, pa u okviru svog projekta NÃM koristi talog od kafe kao đubrivo za uzgoj pečuraka. Nakon branja pečuraka, Natan Jacquemin ostatak soca donira lokalnim poljoprivrednicima, koji ga takođe koriste kao đubrivo.

U Londonu, startap firma po imenu bio-bean napravila je fabriku za reciklažu kafe i razvila niz proizvoda od soca, uključujući i biodizel i alternativu čvrstim gorivima koja emituje manje gasova sa efektom staklene bašte. Osnivač Arthur Kay kaže da proizvodi firme bio-bean smanjuju emisije u Velikoj Britaniji za oko šest tona svakog dana.

The post Berlinci od recikliranog soca prave šolje za kafu appeared first on Balkan Green Energy News.

Original Article