Buhara: Grad sačuvan u istoriji i vremenu

Buhara: Grad sačuvan u istoriji i vremenu 1Foto: Branko Vasiljević

Retko koji grad je slavom ovenčao više velikih osvajača kao Buhara. Aleksandar Makedonski je „prošao celu zemlju koju natapa reka Politimet“, sadašnji Zaravšan.

Džingis Han je poručio stanovnicima Buhare: „Da niste počinili toliko greha, Bog ne bi poslao mene da vas kaznim“; Mongoli su, po rečima tadašnjeg hroničara, „Došli, razrušili, zapalili, ubijali, uveli u nevolju, pobili i otišli“.

Tamerlan je rušio, ali njegov unuk-astronom Ulugbek je u Buhari izgradio velelepnu medresu.

Najzad, Crvrna armija i čuveni Frunze, poreklom sa ovih prostora, uveli su boljševizam u Buharu preko ruševina.

Otkud interes osvajača za ovaj grad, u močvarnom i blatnjavom okruženju delte Zaravšana, koji se raspada u pesku Kizilkuma (Crvene pustinje), severno od Buhare, ne stižući do Amur Darje, nekadašnjeg Oksusa.

Za oazu u kojoj je snaga vode slaba i kojoj i danas magarci okreću mlinsko kamenje?

Buhara je podignuta na raskrsnici puteva, kao snažan trgovački centar između severne pustinja i Karakuma (Crne Pustinje) na istoku, i čvorno mesto na nekadašnem Putu svile.

Pre nego što je ovim putem zamrla trgovina između Kine, Indije i Evrope, Buhara je imala četrdeset bazara i tri pokrivene trgovačke ulice; bila je grad „tržnih centara“.

Za smeštaj, posetiocima su bila na raspolaganju dvadeset četiri karavansaraja. Bogatstvo trgovaca prelilo se na grad i na lokalne vladare.

Začudo, nema u Buhari raskošnih dvoraca, a dvorac poslednjeg emira, blizu grada, skromna je građevina (kao i harem pored nje).

Vladari su gradili zadužbine, džamije i verske škole – medrese, koje su su gradu dale karakter snažnog religioznog i obrazovnog centra, posebno sufi učenja islama.

Bilo je u Buhari 360 džamija, 200 minareta i 250 medresa. One i danas daju gradu karakterističan izgled.

Buhara ima izgled srednjevekovnog grada, sa tipičnom urbanom strukturom: u centru je tvrđava (Ark), oko nje religiozni i administrativni deo grada (šahristan – medina), a dalje zanatski kvartovi (rabad) – Buhara je bila grad 99 zanata.

Ark je podignut na veštačkom brdu, okružen zemljanim zidovima; bio je sedište hanata, a zatim i emirata Buhare.

Očuvani su ostaci sale za prijeme, u koje se pred emira ulazilo i izlazilo četvoronoške, i zatvor – duboka rupa u koje su zatvorenici spuštani užetom i jedanput nedeljno iz mraka izvlačeni, da emir odabere ko će biti pogubljen na trgu ispred tvrđave.

Trgom dominira verski kompleks Poi Kaljan – minare visoko 48 metara, sa početka dvanaestog veka, te džamija Kaljan i Miri Arab medresa, obe iz šesnaestog veka, sa karakterističnim plavim kupolama.

Iza je remek-delo islamske arhitekture sa početka desetog veka, mauzolej Samanida, kockasta građevina od cigle sa kupolom, svedočanstvo najveće slave Buhare kao naučnog i umetničkog centra Islama, grada Avicene, Firdusija i Omara Hajama.

Meštani s lakoćom podnose teret istorije, u okruženju krivudavih uličica i na klupama ispred prizemnih kuća.

U centru ćete ih naći u čajdžinicama oko velikog trga sa bazenom, gde se nalazi i spomenik mističnom mudracu Nasradinu Hodži, koji je možda tu dolazio na čaj, a možda i nije.

Original Article