Carobna igra vode

75

Brus, oktobra

Kad porumeni šuma u rane jesenje dane, onda slika postaje prateci ram carolije vodopada koji je tu, na Kopaoniku. Turisticki poslenici baš se ne pretržu da ovaj biser planine pokažu gostu. Obecanja su postojala, ali je malo šta ucinjeno… U hotelu Junior, na srecu, misle nešto drugacije pa svojim gostima organizuju posete i obilazak vodopadu iza cega ostaju samo ushicenja.

Dodirnuti lepotu

– Dodirnuti tu lepotu, oslušnuti mocan huk vode koja se razbija u milione kristalnih kapi, to je doživljaj kojeg ne sme biti lišen ni jedan gost Kopaonika – kazuje Milun Tucovic, direktor marketinga Juniora i pionir turistickih dešavanja u sada vec nadaleko poznatom centru Bela reka.

Vodopad na Kopaoniku, da podsetimo, prvi su javnosti približili mladi bracni par Nataša i Ivan &#208,okic, tada postdiplomci Rudarskog fakulteta, zaljubljeici u prirodu i planinu. U ambijentu stoletnih šuma, na potesu Jelovarnik, duboko zavucen medu kamene gromade i zaklonjen ogromnim krošnjama drveca – nalazi se vodopad u ataru opštine Brus, na istocnoj strani Kopaonika.

– To je jedan od najbolje ocuvanih prirodnih prostora Nacionalnog parka Kopaonik. Želja nam je da ovo mesto postane nova turisticka atrakcija. Zbog toga angažovana je mlada i strucna ekipa da sve do detalja ispita mada je vec sada jasno da se radi o najvecem vodopadu u Srbiji, a možda i u citavoj zemlji. Vodopad ima tri kaskade, i, prema dosadašnjim saznanjima, to je vodopad bez konkurencije u našoj republici – kazuje Milosav Maksimovic iz Nacionalnog parka Kopaonik.

Milion kapi vode

Jedinstven ekološki klimatizer, sa milionima vodenih kapi koje se stropoštavaju sa visine od oko 80 metara, pleni i lepotom okruženja. Temperatura vode iznosi oko 13 stepeni uz veliku izdašnost. Voda se cudesno raspršuje u kapi na bujno zelenilo, što vodopad cini još lepšim.

Do Jelovarnika se stiže kada se sa saobracajnice Brus – Blaževo skrene desno od prevoja Mramor, prema Celicima. Malo kolskim drumom, malo neuredenom stazom, od Mramora treba prevaliti oko pet kilometara i stici na mesto koje je posve drugacije od svih drugih na planini. Sve je divlje i iskonsko, onako kako ga je priroda stvorila.