Ceo Novi Južni Vels pogodjen sušom

13

Ceo Novi Južni Vels pogodjen sušomNa celoj teritoriji Novog Južnog Velsa, najmnogoljudnije australijske savezne države, danas je proglašena suša a farmeri su dobili dozvolu da ubijaju kengure koji se nadmeću sa stokom za retke pašnjake tokom najjače suše u više od 50 godina.

Vlada te države je danas saopštila da je 100 odsto kopna Novog Južnog Velsa, više od 800.000 kvadratnih kilometara, pogodjeno sušom.

“Situacija je teška. Ne postoji niko u državi ko se ne nada kiši zbog naših farmera i regionalnih zajednica”, rekao je ministar za primarnu industriju Najal Bler.

Rezervoari vode na farmama su isušeni a usevi propadaju.

Državne i federalne vlasti farmerima pružaju finansijsku pomoć, iako to za mnoge nije dovoljno.

Budući da je sušni period predvidjen da traje još tri meseca, farmeri će morati da odluče da li da nastave sa skupim i teškim hranjenjem goveda i ovaca ili da ih prodaju.

Vlada Novog Južnog Velsa je danas podigla broj kengura koje farmeri mogu da ubiju i olakšana je procedura za dobijanje dozvole za pucanje.

Ukinuta je obaveza da se ubijeni kenguri obeležavaju da bi se pratio ukupan broj ubijenih životinja u državi.

“Mnogi farmeri odvode stoku s ogradjenih pašnjaka, a kenguri onda ulaze i jedu ostatke. Ako ne budemo nešto preduzeli, imaćemo desetine hiljada izgladnelih kengura, što će dovesti do velike krize”, rekao je ministar Bler.