Cink, čuvar enzima i hormona

Koliko je cink važan za organizam najbolje se može shvatiti ako kažemo da je cink neophodan za izgradnju proteina.

autor: Asist. dr Janko Samardžić, akademski specijalista eksperimentalne farmakologije, Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu

Dvadeset prvi vek je doneo čovečanstvu savremeni način života, nove oblike komfora, lepotu slobode življenja prema sopstvenoj volji. A šta nam je oduzeo? Pre svega, udaljio nas je od prirode, ishrana nam je drugačija i ispunjena veštačkim aditivima, navike su promenjene, ritam života je ubrzan a stres sveprisutan.

Danas je, više nego ikad, važno da oslušnemo sebe i prirodu oko nas, da shvatimo da nismo savršeni i da smo svi ranjivi. Zatim, bitno je da prepoznamo prve znake i simptome kojima nas organizam upozorava da nešto nije u redu.

Najranjiviji u našem organizmu su, svakako, nervni i imuni sistem.

Poremećaji spavanja i ishrane, loše raspoloženje, osećaj bezvoljnosti i smanjena radna efikasnost prvi su znaci da nam je organizam iscrpljen. Pored toga, javlja se smanjen imunitet sa čestim prehladama.

Za pravilno funkcionisanje nervnog i imunog sistema veliki značaj ima niz supstanci, a među njima je cink. Danas govorimo o cinku!

Šta je cink i koja mu je funkcija u organizmu?

Cink je široko rasprostranjeni element u ljudskom organizmu. Značajan je za brojne fiziološke procese, a pre svega za finu koordinaciju nervnog sistema i hormona, za funkcionisanje odbrambenih imunoloških snaga organizma i za održavanje integriteta kože i regeneraciju koštanog tkiva.

Važnost cinka se najbolje može shvatiti ako kažemo da je cink neophodan za izgradnju proteina!

Cink i vitamin C – mudra kombinacija

Ujedinjeni cink i vitamin C pokazuju izuzetno blagotvoran efekat na imunološki sistem. Ova kombinacija se preporučuje u zimskim mesecima kao korisna zaštita od prehlade i drugih infekcija. Nakon povreda, hiruškog zahvata ili opekotina organizmu je potrebna pomoć da bi se sluznice, koža, vezivno tkivo i kosti što pre oporavili. U sastavu svih ovih tkiva nalazi se kolagen a upravo vitamin C i zink imaju presudnu ulogu u njegovoj sintezi. Upravo zato, kombinaciju cinka i vitamina C treba uzimati nekoliko nedelja pre i nakon zahvata.

Koji je mehanizam dejstva cinka?

Cink predstavlja stukturnu komponentu mnogih enzima koji učestvuju u brojnim vitalnim procesima u organizmu, kao što su sinteza proteina, funkcionisanje gena, transportni i metabolički procesi. Cink učestvuje u proizvodnji gotovo svih hormona i neophodan je za funkcionisanje ćelija koštanog tkiva i kože.

Koji su efekti cinka u organizmu?

 • U mozgu, cink se ponaša kao modulator i ima umirujuće efekte na nervni sistem. Učestvuje u sintezi proteina i na taj način podstiče rast i razvoj.
 • Značajan je za regulaciju hormona u organizmu.
 • On pokazuje svojstva stimulatora imuniteta, s jedne strane tako što višestruko povećava nivo specifičnih odbrambenih supstanci, a s druge strane što se direktno vezuje za omotač pojedinih virusa i sprečava infekciju.
 • Cink podstiče regeneraciju kostiju, a na koži i sluzokožama deluje protiv mikroorganizama (antiseptično dejstvo) i isušuje i steže površinu kože i sluzokože (adstrigentno dejstvo).
 • Ostali efekti su zaštita ćelija od štetnih činilaca (antioksidativni efekt) i smanjenje prelaska bakra i drugih teških metala iz crevnog sistema u krv (detoksikujući efekt).

Koji su znaci deficita cinka u organizmu?

Najčešći znaci i simptomi deficita cinka su sledeći:

 • slabljenje imuniteta,
 • pojačana nervna napetost,
 • hronični umor,
 • otežano zarastanje rana,
 • kožne promene,
 • noćno slepilo,
 • poremećaj ukusa,
 • dugotrajna dijareja.

Laboratorijski, deficit cinka se teško može potvrditi i utoliko je značajnije klinički prepoznati simptome. U laboratoriji moguće je dobiti snižene vrednosti cinka u plazmi i alkalne fosfataze u serumu.

Kako prilagoditi ishranu i koje namirnice sadrže najveće količine cinka?

Najbolji izvori cinka su morski plodovi, meso, jaja, integralne žitarice i orasi. Od morskih polodova, svakako, ostrige sadrže najveću količinu cinka.

Interesantno je da se cink iz namirnica životinjskog porekla dvostruko bolje koristi u organizmu nego iz biljnih izvora.

Kada treba primeniti preparate cinka?

Preparate cinka treba obavezno primeniti ukoliko prepoznamo znake deficita cinka.

Takođe, preparati cinka se mogu primeniti i u prevenciji, u stanjima pojačanih potreba organizma:

tokom duže izloženosti stresu, smanjenog imuniteta, kod oboljenja creva i alkoholizma.

Lokalno, preparati cinka se mogu primeniti kod virusnih infekcija nosne sluzokože i ždrela i za tretman kožnih promena, posebno izazvanih herpes virusima.

Uz konsultaciju sa lekarom, moguće je primeniti preparate cinka sa standardnim protokolima za lečenje pojedinih bolesti.

 • Pokazano je da cink značajno pojačava efekte lekova prilikom terapije depresije.
 • Poremećaji ishrane, kao što je anorexia nervosa, koji se inače jako teško leče, dobro reaguju na terapiji cinkom.
 • Cink pojačava stvaranje metaloproteina u crevima koji vezuju bakar, tako da preparati cinka mogu pomoći u terapiji Vilsonove bolesti.
 • Takođe, može se primenjivati za lečenje hronične dijareje. Uz konsultaciju sa ginekologom, treba razmotritit primenu preparata cinka u trudnoći, jer trudnoću neretko prati deficit cinka.

Pokazano je da cink značajno pojačava efekte lekova prilikom terapije depresije.

Cink

Cink – za ili protiv?

Svakako ZA. Utvrđeno je da se cink nalazi u svakoj našoj ćeliji i da je neophodan za pravilno funkcinisanje našeg organizma, a zbog nepravilne ishrane i brzog života, deficit cinka postaje sve veći problem.

Novija istraživanja prvenstveno se bave njegovom ulogom u nervnom sistemu i već je potvrđen njegov antidepresivni efekt.

Pored toga, efekti cinka pokazuju sličnosti sa dejstvima danasnjih sedativa, koji su među najčešće primenjivanim lekovima u svetu i kod nas.

Sve to ukazuje da cink ima svetlu budućnost.

Cink kao afrodizijak!

Otkriveno je da je Kazanova, poznati venecijanski ljubavnik, redovno uzimao cink. Svakodnevno je uzimao cinkom i proteinima bogata sirova jaja a osim toga obožavao je ostrige.

Pretpostavlja se da cink kod muškaraca sprečava nastanak enzima aromataze i na taj način povećava nivo testosterona.

Testosteron nije potreban samo muškarcima nego i ženama za više energije, bolji polni nagon i više snage.

The post Cink, čuvar enzima i hormona appeared first on PharmaMedica.

Original Article