Dom zdravlja “Dr Ristić”: Odgovori na vaša pitanja (kardiologija)

217

Odgovara: dr Goran Popović, spec. interne medicine kardiolog

kardiologija

P: Imam 31. godinu, mama sam dva dečaka. U poslednje vreme brine me povremeni ubrzani rad srca i tom prilikom osećaj je neprijatan, poput nekog nemira, osetim kao da su mi uši zapušene, zujanje… Napomenula bih da su mi otac (56) i stric (33) umrli iznenada, dijagnoza infarkt, pa me plaši pomisao da je to možda nasledno i da se neka srčana smetnja javlja i kod mene. Takođe moja mama već godinama pije lekove za povišeni pritisak. Unapred zahvalna, Mirjana

O: Savetujem da obavite kardiološki pregled koji će pokazati da li su tegobe koje osećate kardiološkog porekla ili nisu. Porodično opterećenje samo je još jedan razlog da obavite kardiološki pregled, a ukoliko je sve u redu, savetujem da preglede radite preventivno jednom godišnje.

P: Kardiologn mi je na ehu srca konstatovao koksaki virus. S obzirom na to da sam 2012. u aprilu po treći put imala koksaki sa izuzetno teškim oblikom miokarditisa i bila hospitalizovana zbog istog, kako je moguće da se još nisam potpuno oporavila i ponovo ulazim u istu infekciju? Da li postoji nešto što može da se da u toku infecije koksaki virusom radi poboljšanja opšteg stanja, a i za srčani mišić jer ja sam jedva prošli put preživela? nemam više snage n ivolje zaborbu. Molim za savet. Inače svaki put je rađen titar na Torlaku tako da i sada idem da dam krv. Pozdrav, Natalija. (1956)

O: Dijagnoza virusnog miokarditisa ne može da se postavi samo UZ pregledom srca. Definitivna dijagnoza postavlja se samo endomiokardnom biopsijom miokarda, a sumnja na prisustvo virusa postavlja se virusološkim analizama. Najprecizniji nalaz dobija se na Torlaku, jer se tamo radi analiza na zamorcima. Uzimajući u obzir činjenicu da ste imali težu formu miokarditisa, savetujem da najpre uradite analizu na Torlaku, da mirujete do dobijanja nalaza i uzimate terapiju koju je propisao Vaš kardiolog. Sa nalazom virusa odmah mu se javite, a on će da proceni treba li da se uradi i endomiokardna biopsija ili ne.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima iz Doma zdravlja “Dr Ristić”. Kliknite ovde.

Sviđa mi se (No Ratings Yet)

Loading ... Loading …