Elongacija karotidnih arterija

3462

Molim vas da mi objasnite dijagnozu Elongation Aci.L Sin.

Na vaše pitanje odgovara NEUROLOG:

Dr Miodrag Manigoda
Dr Miodrag Manigoda

Arterije vrata su arterije koje se odvajaju od aorte i dele se na levu i desnu zajedničku karotidnu arteriju (ACC DEX. ili ACC SIN.), koja se u visni IV vratnog pršljena dele na unutrašnju karotidnu arteriju (ACI DEX. ili ACI SIN.) koja krvlju snadbeva mozak i spoljašnju karotidnu arteriju (ACE DEX ili ACE SIN.) koja krvlju snadbeva ostale strukture glave. Pored ovih arterija postoje još i desna i leva vertebralna arterija (AV DEX ili AV SIN), koje krvlju snadbevaju zadnje regione mozga.

Elongacija karotidnih arterija označava abnormalnost uzdužne osovine ovih arterija. Drugim rečima, radi se o preteranoj izduženosti i izuvijanosti arterija vrata, što je često udruženo sa povećanjem prečnika ovih arterija. Elongacije karotidnih arterija obično se dele u tri grupe: tortuoznost, kinking ili koiling karotidnih arterija.Tortuoznost predstavlja izraženu izuvijenost izdužene arterije koja ukupnim izgledom podseća na latinično slovo „c“ ili „s“.
Kinking (prelom) je anomalija koja predstavlja zakrivljenost pravca pružanja arterije pod određenim uglom, pri čemu je ugao pregiba oštar, a u temenu ugla prisutna su suženja promera arterije. Ovakva anomalija se najčešće sreće kod karotidnih arterija i to ubedljivo najčešće kod unutrašnje karotidne arterije (ACI). Ovo je jedina anomalija karotidnih arterija koja može dovesti do potencijalnih poremećaja protoka krvi kroz ove krvne sudove i samim time dovesti do poremećaja protoka u mozgu. Koiling (klupčanje) se karakteriše time što arterija u svom toku gradi jednu ili više petlji kružnog izgleda. I ova anomalija se najčešće viđa kod unutrašnje karotidne arterije.
Simptomi se javljaju otprilike kod 15 do 17 odsto osoba sa ovim anomalijama. Pokazano je da jedino elongacije tipa kinkinga mogu dovesti do ozbiljnijih poremećaja protoka krvi u mozgu. Svaka osoba sa kinkingom treba temeljno da se ispita u smislu postojanja eventualnih poremećaja protoka krvi. Kinking ACI se simptomatski može manifestovati i kada postoje i kada ne postoje pridružene arteriosklerotske promene zidova krvnih sudova. Poremećaj protoka u mozgu može se kod nekih osoba manifestovati prilikom promene položaja glave, posebno kada postoji obostrani kinking.
Osobe sa elongacijom karotidnih arterija obično se rađaju sa ovim poremećajima i veoma često dožive duboku starost bez ikakvih tegoba. Ukoliko postoje simtpomi moždane disfunkcije uzrokovani poremećajem protoka krvi na temelju postojanja kinkinga unutrašnjih karotidnih arterija, onda je potrebno da se problem sanira operativnim zahvatom od strane vaskularnog hirurga.

U konkretnom slučaju radi se o elongaciji unutrašnje karotidne arterije sa leve strane. Pošto nije navedeno da se radi o kinkingu onda je verovatno u pitanju elongacija po tipu tortuoznosti ove arterije, što nema nikakav klinički značaj, ukoliko je ostali nalaz, viđen pri dopler ultrazvučnom pregledu krvnih sudova vrata, bio uredan.