Greške koje pravimo prilikom pripreme povrća

69

Ponekad i uz najbolji trud koji uložite u pripremu hrane, krajnji rezultat nije onakav kakav biste želeli. Većina ljudi povrće pogrešno priprema, te ono nakon kuvanja postaje gnjecavo i vodenasto. Proverite da li i vi pravite ovih pet najčešćih grešaka dok pripremate povrće.

gljive

1. Previše sirćeta u salati

Najčešći ‘zločin’ kod pripreme salata je preterivanje sa sirćetom. Druga greška je što se preliv stavlja na salatu pre posluživanja. Poznata kuvarica Megi Bir ističe da povrće nije tako sveže i hrskavo kada, nakon nekog vremena, bude preliveno sirćetom ili dresingom.

2. Pogrešan krompir

Ako često kuvate, onda znate da nije svaki krumpir pogodan za bilo koju pripremu. Neke vrste su bolje za pečenje, a druge pak za pire. U svakom slučaju važno je da znate poreklo krompira jer je ukus domaćeg neuporedivo bolji.

3. Čistite gljive

Ako operete gljive, one će upiti vodu pa će biti gnjecave, a povrće je najbolje samo prati jer u kori ima puno vitamina i minerala važnih za naše zdravlje. Slavni kuvar Ian Kurli otrkio je da je gljve dovoljno očistiti papirnim ubrusima. Naravno, ako nemate organsko povrće onda ćete ga oguliti jer je verovatno tretirano hemikalijama.

4. Ne jedete raznovrsno povrće

Ponekad je teško izaći iz kolotečine, te uvek pripremamo jedno te isto povrće. Najbolje je koristiti ono sezonsko jer je dostupnije, zdravije i povoljnije. Za zimske mesece probajte da pripremite zamrznute zalihe.

5. Prekuvano povrće

Ponekad, u želji da bude dovoljno kuvano, povrće postane gnjecavo i neupotrebljivo jer se prekuvalo. No, možete ga sasvim usitniti, napraviti pire i staviti u čorbu. Možete ga i ostaviti preko noći u frižideru pa sledećeg dana napraviti salatu. Da biste izbegli prekuvano povrće, prvo morate naučiti koje se povrće kuva u isto vreme. Ako pripremate supu ili varivo morate znati da se, na primer, grašak i krompir ne kuvaju isto vremena. Dok je grašak gotov, krompir je još sirov.

Izvor: tportal.hr

Sviđa mi se (No Ratings Yet)

Loading ... Loading …