Hajdučka trava kao lek za “ženske” probleme

101

Hajdučka trava, u narodu poznata i kao sporiš, odavno se svrstala u red najvrednijih lekovitih biljaka. Naziv hajdučka dobila je po hajducima koji su njome zaceljivali rane. Njen latinski naziv Achillea millefolium vezuje se za grčkog junaka Ahila, koji ju je kao učen čovek, u trojanskom ratu takođe koristio za vidanje rana. Ahilovo ime je dobila i zbog njegove izuzetne snage, jer i sama višestruko snažno deluje.

hajducka-trava-1

Kao samonikla višegodišnja biljka raste u celoj Evropi, obično uz puteve, na livadama i pašnjacima. Cveta tokom celog ljeta, a bere se kada je sunce najjače, jer tada ima najviše eteričnog ulja. Ulje je ponekad plavo zbog sastojka azulena, zbog čega se koristi za pripremu ulja ili krema za sunčanje, jer se pokazalo da istovremeno štiti i neguje kožu. Osim toga, hajdučka trava je izuzetno bogata taninima, organskim kiselinama, gorkim materijama koje joj daju gorko-aromatičan ukus, vitaminom K i C, smolom, mineralima kalijumom i natrijumom.

Ne izaziva naviku i može svakodnevno da se koristi za jačanje organa za varenje. Predstavlja sastavni deo velikog broja mešavina čajeva od raznih mirisnih i gorkih trava. Dijapazon delovanja izuzetno je širok, sve do posipanja i previjanja rana finim prahom dobro osušene i mlevene biljke. Ovde do posebnog izražaja dolazi delovanje azulena i tanina.

Zvanična medicina je dokazala da ekstrakt iz lista usporava razvoj patogenih klica, jer tanin i etarsko ulje sprečavaju zagnojavanje rana i doprinose bržem zarastanju uz ublažavanje bolova.

U narodnoj medicini hajdučka trava zauzima posebno mesto u lečenju neurednih i neredovnih menstruacija kod mladih žena, uklanjanju valunga i drugih neprijatnih simptoma u klimaksu, ali i kasnije, kada žene uđu u poznije godine. Samo jedna šolja čaja dnevno od hajdučice, sveže ubrane na jakom suncu, dovoljna je da ublaži ili otkloni simptome koje muče priličan broj pripadnica nežnijeg pola. Zagovornici narodne medicine tvrde da je uspešna i u lečenju belog pranja, upale jajnika, oboljenja materice i pojave mioma.

Za sve navedene probleme, kao i za bolove u rukama i nogama, savetuju se kupke sa hajdučkom travom. Kupka se pravi tako što se 100 grama cele biljke hajdučke trave stavi u litar hladne vode da odstoji preko noći. Sledećeg dana voda se zagreje do ključanja, a zatim doda vodi za kupanje.

Izvor: Novosti

Sviđa mi se (No Ratings Yet)

Loading ... Loading …