Imate osjećaj da vam ”gore” stopala, a posebno uveče?! Evo rješenja za ovaj problem!

Iako ne predstavljaju smrtonosni problem, osjećaj gorenja u stopalima je prilično čest problem koji može uticati na bilo koga u bilo kom trenutku života, bez obzira na pol ili starost.

Često razlog za osjećanje bilo gorenja ili nelagodnosti u vašim stopalima je zbog nekih oštećenja vezanih za nervozu ili bilo koje druge disfunkcije nerva. Ponekad se može povezati sa izloženošću toksina, prekomjernim konzumiranjem alkohola i dijabetesa.

Ali čak ni to nije sve. Drugi potencijalni faktori mogu biti nedostaci folne kiseline, kalcijuma ili vitamina B. Zatim postoje neke povrede stopala ili traume, atletske noge, ugriza insekata i bola, oboleli bubrezi, sindrom paljenja nogu i periferna vaskularna oboljenja. Toliko, znamo.

Osim pulsirajućeg senzacije oseća se kod nogu, drugi simptomi mogu uključiti otok, crvenilo, tupe bolove, piling kože, kao i promjene u boji i teksturi. Moguće je i povećanje tjelesne temperature.

Image result for smirite osjećaj gorenja u stopalima

I pošto postoji toliko mogućih uzroka za zapaljenje nogu, lijekovi i tretmani za njih također variraju. Mogu se propisati lijekovi bez recepta, ali naše čvrsto vjerovanje je da je najbolji način da tretirate bilo šta pogrešno u našim tijelima putem konzumiranja zdrave, prirodne hrane.

Trebalo bi se uvijek konsultovati sa svojim ljekarom o ovakvoj stvari kako bi pronašli najbolje rješenje, ali možete probati ove metode da dobijete malo olakšanja.

1. Hladna voda

Jednostavno, zar ne? Kao što je osnovno, čini se da je hladna voda jedan od najboljih prirodnih lijekova za bolove u stopalima. Pomaže u olakšanju (ili se čak i otklanjanju) bilo kakvog peckanja, otoka i utrnulosti.

Evo šta da radite:

1. Napunite malu kadu hladnom vodom

2. Držite stopala unutra nekoliko minuta

3. Odmorite, a zatim ponovo ubacite

4. Radite to više puta tokom jednog dana za najbolje rezultate

Za one osobe koje pate od eritromelalgije, upotreba ove metode se ne preporučuje, jer može pogoršati stanje.

Related image

2. Jabukovo sirće

Sirće je vaš najbolji prijatelj kada je u pitanju mnoštvo stvari, a to uključuje i vraćanje nivoa pH tijela, što takođe pomaže u smanjenju gorenja u nogama.

Najbolje je miješati dvije kašike nefiltriranog, sirovog jabukovog sirćeta u jednoj čaši tople vode. Za najbolje rezultate radite na svakodnevnoj osnovi.

Druga opcija koju možete probati je dodavanje dve kašike jabukovog sirćeta u kadu napunjenom toplom vodom. Takođe možete miješati malo Epsom soli. Sada samo potopite te bolne noge tamo ukupno 20 minuta. Najbolje je to učiniti dva puta dnevno.

Image result for Jabukovo sirće

3. Kurkuma

Nećemo pretjerati kada kažemo da je to kralj svih začina. Da li ima nešto za šta nije korisno? Očigledno, čak je i efikasno za smanjenje osjećaja gorenja koje imate na nogama. Vidite, aktivno jedinjenje u kurkumui, kurkumin je fantastičan u svom poslu poboljšanja cirkulacije vašeg tijela i krvotoka. Takođe posjeduje moćne antiinflamatorne sposobnosti.

Jedna do dve kašike kurkuma u čaši tople vode dvaput dnevno bila bi najbolja stvar.
Osim što ga pijete, možete napraviti pastu od ove dvije supene kašike i malo vode i nanijeti ga direktno na stopalima. To bi trebalo uraditi nekoliko dana kako biste postigli najbolje rezultate.

4. Epsom sol

Izrađena je od magnezijum sulfata i odlična je za smanjenje bilo kakve upale ili bola, pružajući stopalima trenutačno olakšanje. Takođe je efikasan u poboljšanju funkcije vaših živaca.

Evo šta možete učiniti:

1. Dodajte malo Epsom soli (pola čaše).

2. Zatim, zalijte toplu vodu u kadu i promiješajte.

3. Potopite stopala tamo oko 10 do 15 minuta.

4. Uradite ovu proceduru svakog dana nekoliko dana.

Pažnja! Oni koji imaju srčano oboljenje, visok krvni pritisak ili dijabetes možda nisu idealni kandidati za Epsom soli. Uvek konsultujte ljekara prije nego što počnete sa ovom terapijom.

Image result for Epsom sol

5. Đumbir

Osim njegovog rođaka, moćne kurkume, đumbir je takođe odličan način da se oslobodi bilo kakav osjećaj gorenja u stopalima. Đumbir ima nekoliko aktivnih komponenti koje poboljšavaju cirkulaciju u vašem tijelu.

Ovo, zauzvrat, pomaže u donošenju nekog brzog i zasluženog olakšanja. Evo najboljih metoda potrošnje:

Izmiješajte malo maslinovog ulja ili kokosovog ulja sa 1 kašičicom đumbira. Sada primijenite ovu mješavinu na stopala i masirajte ih sa njom 10-15 minuta jednom dnevno.
Druga metoda koju možete probati je piti 2 do 3 šoljice đumbira čaja dnevno. Također možete koristiti topli čaj za namakanje nogu radi smanjenja bolova ili otoka.

Najbolje je pratiti bilo koji od ovih prirodnih lijekova nekoliko dana dok ne postignete olakšanje.

Image result for Đumbir

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja