Inicijativa protiv nepotrebnog bacanja uredjaja

62

Inicijativa protiv nepotrebnog bacanja uredjajaEvropski poslanik Paskal Diran pokreće inicijativu u EU protiv planiranog izbacivanja proizvoda iz upotrebe, što vodi većim izdacima za potrošače ali i povećanju količine otpada, preneo je francuski EurAktiv pozivajući se na partnerski list Žurnal životne sredine (Journal de l’Environment).

Planirano izbacivanje proizvoda iz upotrebe pojam je koji postoji skoro 100 godina, ali je nakon sredine 20. veka ova praksa počela da dobija na značaju.

Američki proizvođač automobila Dženeral motors još u trećoj deceniji 20. veka je razmatrao zamisao osmišljavanje novog modela svaki dan, kako bi podstakao prodaju u doba zasićenja na tržištu.

Trgovac nekretninama Bernard London je 1932. godine predložio planirano zastarevanje proizvoda kao način za prevazilaženje ekonomske krize.

Planirano zastarevanje sprovodi se kroz ukidanje tehničke podrške i usluga za odredjeni proizvod, ili na suptilniji način kampanjom koja potrošačima prenosi poruku da uredjaj koji imaju više nije u modi i da ga je potrebno menjati iako je ispravan.

Iako bi zabrana planiranog zastarevanja mogla negativno da se odrazi na ekonomiju, suosnivačica francuskog udruženja za borbu protiv ove prakse Leticija Vaser (Laetitia Vasseur) rekla je nedavno u intervjuu za francuski Mond da se ekološki uticaj ovakvog ponašanja više ne može zanemariti.

Kako je navela, evropski gradjanin u proseku godišnje napravi 14 kilograma otpada u vidu starih elektronskih i električnih uređaja.

“To je 32% više nego pre pet godina. To je neodrživo”, navela je ona.

Vaser ukazuje i na to da ovakva praksa zapravo svima odgovara. Proizvodjačima je to način da osiguraju plasman proizvoda, distributerima da povećaju prihode, državi prihod od PDV-a, a potrošači su se okrenuli jeftinim proizvodima, koji se često menjaju.

Diranova inicijativa je prva tog tipa u Evropskom parlamentu, a cilj je da se produži životni vek proizvoda, podstaknu popravke, istakne upotrebna vrednost proizvoda, garantuje bolja informisanost potrošača, kao i osudi planirano izbacivanje iz upotrebe i ostvari borba protiv zastarelosti softvera u proizvodima.

On smatra da pitanje planiranog izbacivanja prozivoda ne treba rešavati u okviru paketa propisa za cirkularnu ekonomiju, već na nivou unutrašnjeg tržišta, jer se propisi doneti na taj način primenjuju u svim sektorima.

Njegov predlog sutra će biti podnet na glasanje odboru EP, a nakon toga će se 3. jula izjašnjavati evropski poslanici na plenarnoj sednici.

Poslednju reč o tome da li će se ovakav predlog propisa pokretati daće Evropska komisija.

Inače, sudeći po izveštaju Eurobarometra iz 2014, 77 odsto gradjana EU bi volelo da može da popravi proizvod umesto da kupi novi, ali je na kraju moralo da se odluči da baci stari proizvod zbog cene propavke i nivoa usluge.

(Opširnije na EurActiv.rs)