Japanski kitolovci isplovili ka Antarktiku uprkos pozivima da prestanu

13

Japanski kitolovci su danas isplovili ka Antarktiku u godišnji lov tokom kojeg planiraju da uhvate 333 kita, uprkos medjunarodnim pozivima da prestanu da to rade.

Japanska služba za ribarstvo je objavila da da će pet brodova koje predvodi brod-fabrika “Nišin Maru”, biti na moru do marta, da bi “proučili ponašanje i biologiju morskih sisara”.

Te akcije su redovne od 2015. godine, “da bi se utvrdili precizniji metodi izračunavanja granice održivog lova na kitove, i radi proučavanje ekosistema u vodama Antarktika”, saopštila je japanska agencija.

Japan je potpisnik moratorijuma Medjunarodne komisije za lov na kitove, ali koristi “rupu” u tom tekstu koja omogućava lov u naučne svrhe.

Medjunarodni sud pravde je 2014. godine naredio Japanu da okonča lov u vodama Antarktika, navodeći da nije ispunio tražene naučne kriterijume.

Tokio kaže da želi da pokaže da je populacija kitova dovoljno velika da je moguć komercijalni lov kitova koji se u Japanu koriste kao hrana.

Japanski kitolovci su se na otvorenom moru više puta sukobili sa organizacijama za zaštitu životinja, naročito sa udruženjem “Si Šeperd” (Sea Shepherd Morski pastir) koja svojim brodovima ometa Japance u lovu.

Japanska agencija za ribarstvo je rekla da je preduzela mere za obezbedjenje svojih kitolovaca i pozvala zemlje gde su brodovi “Si Šeperda”, da ne saradjuju s njima, već s vlastima u Tokiju.

Article source: http://feedproxy.google.com/~r/betazs/~3/oGr4fs4tRjk/77332-japanski-kitolovci-isplovili-ka-antarktiku