Kada se strast pretvori u rutinu: Saveti za bolji libido

53

U dugim vezama strasti često zamru zbog vrlo običnih prepreka kao što su obaveze, deca i umor, a rutinski seks izaziva nezadovoljstvo kod oba partnera. U nedavnom istraživanju otkriveno je da je čak 16 odsto parova u dugim vezama imalo zadnji odnos pre pola godine. Ali, stručnjaci tvrde da nije problem u monogamiji i dugim vezama, te je većinu problema lako rešiti ako uložite malo truda.

sex_relationship_stress

Predigra je prvi korak
Muškarcima treba pet do sedam minuta da dožive vrhunac, a ženama deset do 20. Tada dolazi do neusklađenih trenutaka kada žena ostaje uskraćena i naravno da dugoročno nijedna strana neće biti zadovoljna. Doktor Lorens A. Levin objašnjava da je zbog toga predigra najvažniji prvi korak. Muškarci jednostavno moraju da ulože više truda da bi uzbudili partnerku i da sačekaju sa penetracijom, a žene ne treba da se stide i da dopuste partneru da ih uzbudi.

Preuzmite inicijativu
Terapeutkinja i psihološkinja Karen Šerman kaže da nas dnevne obaveze toliko umore da nemamo volje za intimu. Na kraju je najčešći sled misli kod većine parova da će biti intimni naredni ili neki drugi dan. Šerman to smatra pogrešnim i savetuje da odrede jedan dan u nedelji kada će se isključiti iz svih problema i posvetiti jedno drugom.

Promenite scenario
Američka stručnjakinja za parove Emili Mors naglašava da je rutina ubica dobrog seksa i intimnosti u dugim vezama. Ako dugo niste bili intimni, za početak se češće grlite i ljubite, podstaknite povezanost. A zatim na red dolaze neke nove stvari koje još niste probali. Razgovarajte i probajte da odlučite šta vas oboje uzbuđuje pa krenite sa promenama.

Pazite na izgled
Zanemarivanje izgleda prvenstveno nije dobro zbog zdravlja, ali često je i problem u vezama, jer partneri nisu privlačni jedno drugome kao pre. Dogovorite neke zajedničke aktivnosti ako nemate volje da idete i videćete da će se s promenama na bolje probuditi i libido. Malo vežbanja kod muškaraca povećava nivo hormona testosterona, koji budi seksualni nagon. Istraživanja su pokazala i da žene koje redovno vežbaju imaju bolji seksualni život.

Porodične obaveze
Kada dobijete decu, odmah je jasno da je sve u životu došlo na drugo mesto. Mnogim parovima seks se nalazi na poslednjem mestu, a nezadovoljstvo raste. I opet, rešenje se jednostavno krije u volji da odredite seks kao prioritet i želju. Dajte sve od sebe da dogovorite dane kada ćete se posvetiti jedno drugom i zaboraviti na porodične obaveze. Samo zamislite da ste na sastanku i ništa drugo nije bitno, a ako možete da odvojite ceo vikend, seksualni život će sigurno procvetati.

Izvor: Tportal.hr

Sviđa mi se (No Ratings Yet)

Loading ... Loading …