Kako imati kvalitetan seksualni život i nakon porođaja

Foto: Profimedia

Seks, odnosno sama bliskost, maženje, ljubljenje, pokazivanje nežnosti – doprinose održavanju dobrog odnosa i razumevanja između muškarca i žene. Ipak, ne gajite mnogo iluzija kada je u pitanju seks posle porođaja, jer je potrebno mnogo strpljenja i razumevanja da bi on bio kvalitetan kao pre.

Porođaj je prilično iscrpljujuće iskustvo za telo, pa je neophodno određeno vreme da se žena oporavi i da se u njoj opet probudi seksualnost. Kod pojedinih žena uopšte ne postoji interesovanje za seks neko vreme nakon porođaja. Druge povrate seksualnu aktivnost relativno brzo. No, svaka žena treba da odredi svoj tempo.

Šta sve može da utiče na seksualnu želju?

Nedostatak seksualnog interesa može da bude posledica promene života, osećanja iscrpljenosti, neophodnosti brige za dete, partnera, za ostalu decu (ako ih imate). Uostalom, u danima posle porođaja, žena ima potrebu da se i o njoj neko brine. Pored toga, nepostojanje želje za seksom može da ima i fizičke uzroke. Ukoliko ste imali epiziotomiju ili oštećenje međice tokom porođaja, taj deo će biti osetljiv nekoliko nedelja. Vagina će se, možda, činiti suvljom. Nedostajaće joj normalna vlažnost, zbog niskog nivoa estrogena – što se obično događa kod majki koje doje. Imajte u vidu da je sve to normalno i očekivano.

Koliko traje oporavak od porođaja?

 Pritisak na matericu, vaginu i okolne mišiće, često uzrokuje veliku „nategnutost“, ili spontana raspuknuća tkiva – kojima, kao i rezovima, treba vremena da zarastu. U pitanju su meseci. Iako je organima dovoljno samo mesec dana da se vrate u pređašnje stanje, odnosno prvobitni oblik, u proseku treba da prođe godinu dana dok mišići koji okružuju vaginu ne povrate svoj tonus. A tu su još i bolni napadi hemoroida, koje je aktivirao porođaj… Najbolji način da se žena oporavi je da bar mesec i po dana nakon porođaja, a to je period babinja – miruje i izbegava duga stajanja.

Kada je žena spremna za intimne odnose?

Nakon porođaja, seksualna želja kod žene se smanjuje. Brojni razlozi telesne, ali i psihološke prirode objašnjavaju te oscilacije ženskog libida (polne želje). Materinstvo i dojenje podstiču proizvodnju hormona prolaktina, koji je odgovoran i za blokiranje seksualne želje, što omogućava majci da se potpuno posveti detetu. Čak je i kod muškaraca koji se mnogo brinu o bebi, uočen rast nivoa prolaktina, pa i kod njih dolazi do smanjenja polne želje. Ako niste sigurni u svoj oporavak, pričekajte prvi ginekološki pregled i posavetujte se sa ginekologom. Posle prve kontrole, ako je sve u redu, potpuno je individualno kada ćete nastaviti sa seksualnim životom (odmah, ili nakon nekoliko meseci).

Šta možete da očekujete prilikom prvih odnosa posle porođaja?

Uzmite u obzir da će prvi odnosi verovatno biti neprijatni, možda čak i bolni. Neka početak bude nežan, možda samo dodir i maženje, dok sami ne poželite više. Nemojte se siliti na seks, jer ćete postići potpuno obrnut učinak i pokvariti sebi i partneru zadovoljstvo ponovnog »upoznavanja» sa vašim telom.  Razgovarajte sa partnerom o tome šta vam prija, a šta ne.

Kada možete da očekujete uspostavljanje ciklusa?

Kod žena koje ne doje, menstrualni ciklus se uspostavlja šest do osam nedelja nakon porođaja. Ispitivanjem je utvrđeno da još oko tri do četiri meseca nema ovulacije (sazrevanje jajne ćelije u sredini ciklusa), što je prosečno vreme za koje se sve reproduktivne funkcije vraćaju u normalu. Kod žena koje doje, menstrualni ciklus se uspostavlja nakon nekoliko meseci, a opasnost od neželjene trudnoće je mnogo manja nego u prethodnoj grupi.

Nemate vremena ni da pomislite na seks?

Probajte da ne zapostavite odnos sa partnerom zbog dolaska bebe u kuću. U situaciji kada ste preko glave u pelenama, flašicama i cuclama, kada ste oboje premoreni zbog noćnih ustajanja – seks će sigurno biti u dnu lestvice na listi prioriteta. Naravno, dajte sebi vremena da se postepeno naviknete na nov ritam života.

Posle nekoliko meseci, kada se uhodate i organizujete,, kada se vaše telo oporavi od porođaja, partner i vi odvojte vreme samo za sebe. Seks je sastavni deo svake veze i ne treba ga izbegavati. Takođe, možda ćete biti i uplašeni (strah od povređivanja tokom odnosa nakon porođaja je prisutan skoro kod svih žena).

Prihvatite činjenicu da se nakon porođaja sve promenilo, pa i vaš seksualni život. Budite spremni da promenite vreme i način vođenja ljubavi. I, naravno, ne zaboravite na kontracepciju.

Ne. Ovo je jedna od najčešćih zabluda. Tokom trudnoće, nema sazrevanja jajne ćelije, a za to je „zaslužan“ hormon prolaktin, čije delovanje omogućava da se grudi povećaju, mlečne žlezde prorade i majka doji novorođenče. Inače, od davnina postoji rasprostranjeno mišljenje da žene koje doje navodno ne ostaju u drugom stanju. Međutim, po uspostavljanju redovnog ciklusa, i pored visokog nivoa prolaktina – moguća je spontana ovulacija, a time i trudnoća.

Na sledećoj strani pročitajte koje kontraceptivne metode da uvrstite kako bi se zaštitili od trudnoće…