Kako iskoristiti preostale ljuske od jaja

343

ljuskePosle Uskrsa ostaće gomila ljusaka od jaja koje ne morate baciti u kantu za otpatke. Zalepite ih na papir i napravite mozaike i ukrase za decu. Neka vam i ona pomognu, a da bi im bilo što lakše, neka ljuske budu malo veće. Na karton prvo nacrtajte skicu crteža, za to vreme ostavite ljuskice da se dobro osuše. Možete ih razvrstati po bojama, kako bi vam bilo lakše da pronađete odgovarajuću ljuskicu. Pažljivo zalepite komadić po komadić lepkom za papir, koje neće štetiti deci.

Šta još sve može sa ljuskama od jaja?

čišćenje unutrašnjosti boca i staklenih posuda

Ljuske od jaja možete koristiti za čišćenje unutrašnjosti boca i staklenih posuda. Zdrobljenu ljusku od jaja stavite u bocu ili staklenu posudu sa hladnom vodom (napunite je do trećine). Zatvorite bocu i energično je protresite. Ispraznite sadržaj i ostavite je da se osuši. Boce će biti sjajne, a bez muke!

Pranje vaza

Vaze sa cvećem perite iznutra vodom u koju ste sipali malo sirćeta i soli i dodali malo istucane ljuske od jajeta.

Za obogaćivanje zemlje

Voda u kojoj ste kuvali jaja prepuna su minerala? Naravno, nije prikladna za ljudsku ishranu, ali ohladite tu vodu i s njom zalijte biljke. Vaše biljke će biti oduševljene i bolje će uspevati.

ili

Skupiti ljuske od jaja, kad se dosta nakupe izlupati daskom – usitniti ih i sipati u zemlju – to su prirodni minerali.

Protiv nedostatka kalcijuma
recept iz Narodnog lekara:

U jednu posudu stavite osam dobro opranih jaja. Prelijte ih sokom od limuna tako da ih prekriva dva prsta. Posuda s limunom i jajima treba da stoji dok se ljuske od jaja potpuno ne rastvore. Tečnost se posle toga procedi i doda joj se litar starog konjaka i kilogram meda. Sve opet stoji nedelju dana. Ovaj lekoviti napitak uzima se svakoga dana posle doručka po čašica.