KAKO IZGLEDA APSTINENCIJA U BRAKU? Ovi parovi su isprobali, evo šta su zaključili nakon eksperimenta!

Mit je kako muškarci lakše podnose dane ili mesece bez seksa od žena. Dok neki lakše podnose apstinenciju, drugi mogu da polude, pa se ponašaju u suprotnosti sa svojim karakterom.

 

Užurban stil života prepun stresa, briga o bolesnim roditeljima ili rođenje deteta neki su od razloga zanemarivanja seksualnih odnosa, ali znatno veći problem predstavlja fizičko i emotivno udaljavanje partnera koje rezultira smanjenjem privlačnosti i želje za supružnikom.

Predrasuda je da su muškarci uvek ili većinom ti kojima seks više nedostaje u braku, brojne studije pokazuju da seks u jednakoj meri “uskraćuju” pripadnici oba pola.

 

Nervoza je nešto što svi pripisuju apstinenciji. Bio loš, odličan ili  dobar – seks je osnovna potreba ljudi.

 

Tokom ovulacije, obično sredinom ciklusa – potreba za seksom je najjača. Takođe, ona se povećava u samim danima pred menstruaciju.

foto: profimedia

Budući da se seksom stimulira lučenje hormona sreće, psihi definitivno nedostaje taj “izduvni ventil”, ali posledice na ženu nisu ništa jače nego na muškarce, tvrde lekari.

 

Naime, i dok je ženska masturbacija nekad bila tabu, brojna moderna istraživanja potvrđuju da se i žene olakšavaju na taj način, naročito u periodima apstinencije.

 

Često se kaže da u dobrom odnosu seks ima ulogu od samo 10 posto, dok u onom lošem ima 90 posto – što je jedno od objašnjenja zašto ljudi ostaju u lošim vezama, ili raskidaju dobre veze dobre ako seks nije zadovoljavajući. 

 

Prosečan par u braku ljubav u proseku vodi jednom nedeljno, ali svaki 20. par u potpunosti apstinira od seksa.

 

Kako bi otkrili koliki uticaj ima seks na njihov brak dva su se para upustila  u eksperiment u kojem su mesec dana proveli bez seksa, a rezultati su bili vrlo zanimljivi.

foto: profimedia

Dva para su isprobala kako izgleda mesec dana bez seksa.

 

Ovo su njihove priče:

 

1. Džudi (37) i Kris (41) zajedno su sedam godina, od čega su pet u braku. Imaju petogodišnjeg sina, ona radi u jednoj firmi, a on je slikar.

U proseku vode ljubav dva puta nedeljno.

 

 Kris:

” Kad je Džudi predložila ovaj eksperiment, bio sam poprilično nezadovoljan jer je seks važan deo našeg odnosa. Već nakon tri dana sam razmišljao koliko mi nedostaje, osećao sam se kao na dijeti  i da su mi zabranili da jedem slatkiše. Kako je nedelja odmicala, moja frustracija je rasla i petog jutra sam bio na ivici živaca, naročito ujutro kada sam ustao, otišao da se istuširam, a nju ostavio u krevetu.  

 

Toliko sam je želeo u tom trenutku. I ona je postala nervozna, ali znao sam da će izdržati. Posebno je bila bezvoljna svako jutro tokom druge nedelje.

 Inače, seks je bio način da se povežemo, ali odjednom nisam znao kako da se približim svojoj ženi. Nedostajala mi je, iako smo spavali u istom krevetu. Shvatio sam da ništa ne može da zameni seks u odnosu. Planirali smo odlazak na vikend tokom treće nedelje i nadao sam se da ću je podstaići da prekine “post”.

foto: profimedia

Ali, ništa od toga, nije poklekla, čak ni posle nekoliko čaša vina. Osećao sam se povređeno, zašto joj je apstinencija padala toliko lakše nego meni?

Ipak, barem mi je slala lepe poruke tokom dana i govorila mi lepe stvari. Odbijanje boli i to je dosta uticalo na mene.

 

Bilo je to najdužih mesec dana mog života, ali pozitivna strana eksperimenta je dan naš seksualni život više neću uzimati zdravo za gotovo.

 

Džudi:

Zaposlena sam majka, pa mi je život ubrzan, ali  bez obzira na umor uvek nađem vremena za seks. Strahovala sam da li može mesec dana bez seksa da naškodi  našem braku. Na početku druge nedelje bila sam svesna da mi seks nedostaje , ali i osećaj bliskosti sa Krisom. 

 Užasavala me je pomisao da se oseća bez volje, pa sam mu slala lepe poruke i davala mu komplimente. Najviše me je brinulo da li će mu se svideti neka druga žena. Iako sam znala da on to ne bi  uradio. Takođe, počele su da me nerviraju nebitne stvari, ako on ne bi sklonio sudove. Uveće mi je bilo teško da legnem pored njega, a  da se smao mazimo.

 

 Stalno me je navodio na seks uz reči “ne možeš da kriviš muškarca ako pokuša”. Najveći izazov mi je bio zajednički vikend, ali jasno sam mu dala do znanja da nema seksa. Ipak, bio je jako nervozan nakon što sam zaspala na kauču posle par čaša vina.

foto: profimedia

 Čim je eksperiment završio, Chris nije čekao ni sekunde, a iako je seks trajao samo deset minuta, osetila sam ogromnu zadovoljstvo. Ono što sam shvatila je da se bez seksa osećam manje voljeno i nesigurno i trudiću se da bude prioritet u našem braku.

 

Izdržali smo samo 14 dana

Natali (30) i Nik(42) u braku su sedam godina. Planiraju da idu na veštačku oplodnju. Nik ima troje dece iz prethodnog braka.

 

Nik:

Na početku eksperimenta sam se prehladio, pa mi nije bilo tako teško kako sam očekivao. Ali, prvi vikend mi je bio užasan. U nedelju ujutro sam ustao i otišao u baštu da nešto uradim. Usmerio sam svoju frustraciju za izgradnju kuće našem zecu.

 

Tokom druge nedelje počele su da nas nerviraju mnoge stvari, istresali smo nervozu jedno na drugo. Ona je počela sve više da mi prigovara.

 

Pokušao sam da se oraspoložim uređujući dnevnu sobu, nešto što me Natali ranije molila da radim. Prvo je bila oduševljena, ali brzo je počela da mi prigovara zbog nereda. Oboje smo bili preosetljivi. Nije mi se sviđalo šta se dešava između nas.

foto: profimedia

Te noći smo se probudili u krevetu, počeli smo da se mazimo, bilo je neizdrživo i pao je seks. Ali, sutra ujutro sam se probudia ljuta i rekla da sam iskoristio njen trenutak slabosti. Dve nedelje smo se ponašali kao vojnici, a bio sam oduševljen kad je nakon što je prošlo tih mesec dana iskoristila svoje ženske čari i zavela me.

 

Proveli smo jutro u krevetu da bi nadoknadili sve propušteno.

 

Apstinencija me naučila koliko je bliskost važna u braku i sada se osećamo još bliže.

 

Natali:

Mi imamo aktivan seksualni život. Znam da rad na bebi za mnoge parove može da bude frustrirajući, ali nama neuspesi nisu ugasili libido. I jedan i drugi spremno prihvatamo inicijativu za seks, pa je mesec bez seksa za nas predstavljao pravi izazov.

 

Prvih para dana nisam osećala posedice, ali peti dan morala sam da izažem sa prijateljicama na koktele kako bih lakše podnela.

Nik je provodio dosta vremena u bašti.

 

Apstinencija nam je prouzrokovala i probleme sa snom jer nam je seks uvek bio jedan od načina opuštanja.

 

Dve nedelje nakon eksperimenta Nik je krenuo u akciju usred noći i osećala sam se bespomoćno – nisam mogla da odbijem.

 Bilo je strastveno i odlično, ali  ujutro sam bila jako ljuta na njega i na sebe.

Jel smo toliko slabog karaktera da ne možemo da  izdržimo mesec dana bez seksa?

foto: profimedia

Želela sam da dokažem da je naša veza puno više od same fizičke želje. Bila sam odlučna u tome da izdržimo, ali zbog nedostatka intimnosti sam se osećala užasno usamljeno. U suzama sam mu to ispričala i obećao je kako će da me grli i ljubi, ali da neće ići dalje od toga.  Zbog ove faze počeli smo više flertovati i smejali smo se kako to nismo godinama. Osećala sam se kao da se više bavimo našim odnosom. Jutro nakon što je izazov završio, osećala sam se uzbuđeno. Bilo je prelepo.

 

(Kurir.rs/Express, Foto:Profimedia)

 

NE PROPUSTITE

KAKVE DEVOJKE MUŠKARCI BIRAJU ZA SEKS, A KAKVE ZA VEZU? Otvorili su dušu i evo šta je presudno

USUĐUJEŠ SE DA PROBAŠ? Imali smo seks 3 puta dnevno nedelju dana, evo šta mi se dogodilo!

GINEKOLOZI SU OTKRILI: Evo da li putem seksa može da se raširi vagina

 


Kurir

Autor: 
Kurir