Kako smanjiti grudi prirodnim putem

5157

Iako većina devojaka i žena želi veće grudi neke žene se pitaju kako ih smanjiti.Neke žene žele da smanje grudi (ili da im grudi izgledaju kao da su manje) iz estetskih i medicinskih razloga. Veoma velike grudi nekim ženama izazivaju stid i neprijatnost. Ponekad velike grudi otežavaju fizičke aktivnosti, pa čak i izazivaju bolove. Moguće je da teško nalazite odeću koja vam lepo stoji.

Mada postoji dosta invazivnih načina da smanjite grudi, ovde ćemo videti koji su to prirodni načini smanjivanja grudi. Mada rezultati neće odmah biti vidljivi, kroz neko vreme i uz malo upornosti vam mogu pomoći.

Da vidimo prvo zbog čega neke žene žele manje grudi.

kako smanjiti grudi


Zašto neke žene žele manje grudi?

Dosta žena ima prirodno velike grudi. Mada to nije loša stvar samo po sebi, velike grudi dosta otežavaju neke aktivnosti.

Na primer, velike grudi dosta smetaju prilikom vežbanja i fizičih aktivnosti. Pomeranje grudi tokom vežbanja može biti bolno, izazivati stid i zbog toga mnoge žene ne žele da idu u teretanu. Izrazito velike grudisu zapravo jedan od glavnih fizičkih faktora koji mnoge žene sprečava da budu fizički aktivnije.

Dalje, mnoge žene žele da smanje grudi nakon menopauze, jer se one tada često povećavaju. Jedno istraživanje je pokazalo da oko 20 odsto žena nakon menopauze primeti rast grudi.

Doduše, gojenje je čest uzrok povećanja grudi. To znači i da skidanje kilograma uz pravilnu ishranu i fizičku aktivnost takođe može da vam pomogne da smanjite grudi.


Evo kako smanjiti grudi

Prirodni načini smanjivanja grudi

Pre nego što pogledamo kako sve možete smanjiti grudi, treba da naglasimo i da su oblik i veličina grudi uslovljeni genetikom. Jedna studija objavljena u žurnalu BMC medicinska genetika navodi da čak sedam genetskih faktora utiče na veličinu grudi.

Uprkos tome, postoje prirodni načini smanjivanja grudi koji vam mogu pomoći.

Vežbajte

Ako želite da smanjite grudi, redovno vežbanje vam može pomoći da postepeno izgubite masnoće iz grudi. Oblik i veličina grudi su predisponirani i količinom masnoće u njima. Redovno vežbanje može pomoći u gubitku masnoća iz celog tela, uključujući i grudi.

Najveći deo ženskih grudi čine upravo masnoće. Dokazano je da gubitak kilograma može dovesti do manjih grudi zbog smanjivanja količine masnog tkiva u grudima.


Aerobik može grudi učiniti manjim

Pošto je vežbanje sjajan način da izgubite višak kilograma, sigurno ćete primetiti da su vam se i grudi smanjile ako ste nedavno smršali. Najbolja vrsta vežbi za smanjivanje grudi je ona koja ubrzava metabolizam. Brzo hodanje, trčanje i vožnja bicikla ubrzavaju rad srca i pomažu u bržem mršavljenju.


Vežbe izdržljivosti i snage za manje i čvršće grudi

Uz kardio vežbe bi trebalo raditi i vežbe izdržljivosti i jačanja ako želite da ojačate i tonirate pektoralne mišiće koji se nalaze u grudima. Određene vežbe (benč pres i sve varijacije na tu vežbu) vam mogu pomoći u jačanju i toniranju grudnih mišića, tako da će vam grudi biti čvršće i manje.


Hranite se zdravije

Zdrava ishrana će vam pomoći da izgubite suvišne kilograme, što podrazumeva i manje grudi. Fizička aktivnost i ishrana bogata voćem i povrćem ja sjajan način da ostanete u formi i sprečite gojenje.

Odaberite neki zdrav način ishrane koji se uklapa u vaše navike i način života. Svi takvi režimi su manje-više slični i podrazumevaju izbalansiran unos proteina, masnoća, ugljenih hidrata i mnogo vitamina i minerala.

Cilj svake dijete namenjene gubitku kilograma jeste da unosite manje kalorija nego što ih sagorevate. Ako se pridržavate zdravog načina ishrane, uskoro ćete skinuti višak kilograma i imaćete manje grudi.

Kod svake vrste dijete namenjene skidanju kilograma jeste pijenje dosta vode i sporije jedenje.

Zdrava ishrana vam može pomoći u smanjivanju grudi, ali i obima struka i kukova.


Nosite sportski brushalter

Nošenje sportskog brushaltera vam može smanjiti grudi. Mada sportski brushalter neće učiniti vaše grudi fizički manjim, dodatna potpora znači da će vam grudi delovati manje. Ako imate velike grudi, ovakav brushalter je savršen, jer ćete moći opušteno da vežbate.

Svako ko je imalo upućen u vežbanje i fitnes će vam preporučiti da nosite sportski brushalter kada vežbate, bez obzira na veličinu grudi. Kvalitetan brushalter smanjuje bol u grudima prilikom vežbanja. Takođe, možete nositi i “minimizer” sportski grudnjak. On podiže grudi tako da izgledaju manje.

Uvek nosite grudnjak koji vam pristaje. Nošenje neudobnog grudnjaka je jedan od glavnih uzroka opuštanja grudi.


Nosite minimajzer grudnjake

Ovakvi brushalteri su predviđeni za “zaravnjivanje” grudi tako da one deluju vizuelno manje. Naravno, oni ne smanjuju grudi, već grudi samo izgledaju manje. Ako kupujete ovakav grudnjak, kupite ga u adekvatnoj veličini. Ako vam je prevelik, to vas može vizuelno raširiti.

Kao što smo rekli, ovakvi brushalteri su predviđeni da grudi vizuelno deluju manje. Umesto da grudi idu napred, on ih drži tako da “idu” postrance. Imajte na umu da vam ovo može promeniti oblik grudi ako često nosite taj grudnjak.

Takođe, ovakvi brushalteri pritiskaju gruci, što utiče na cirkulaciju, a u nekim slučajevima zbog trenja izazivaju pojavu osipa. Zato je najbolje da ih nosite samo kada morate.


Promenite pilule za kontracepciju ili prestanite da ih korisite

Dokazano je da postoji direktna veza između pilula za kontracepciju i veličine grudi. Zbog delovanja hormona (a pilule sadrže veštačke hormone) na razna tkiva u telu, uključujući i tkiva u dojkama, grudi mogu porasti.

Estrogen u ovim pilulama ponekad izaziva i značajan rast grudi. Naravno, tu su i promene veličine grudi tokom menstrualnog ciklusa, ali one su mnogo manje u odnosu na rast grudi koji se može javiti zbog upotrebe ovakvih pilula.

Ako su vam grudi dosta porasle otkad koristite pilulu i to vam smeta, obratite se svom lekar kako bi vam preporučio drugi kontraceptivni metod ili marku pilula.