Koliko je zaista opasan nizak krvni pritisak

Foto: Shutterstock

Nizak krvni pritisak se definiše kao vrednost krvnog pritiska koja je niža od normalno očekivane za pojedine osobe u zadatim uslovima i relativan je pojam.Smatra se da je krvni pritisak nizak kada su njegove vrednosti ispod 90/60 mmHg merene više puta ambulantno i praćene sledećim simptomima:

  • malaksalost i umor
  • vrtoglavica
  • nesvestica
  • pospanost
  • lupanje srca

Neko može celog života imati vrednosti krvnog pritiska i ispod 90/60 mmHg a da ipak normalno funkcioniše i ima normalan kvalitet života. Inače, za osobe s niskim vrednostima krvnog pritiska i izraženim simptomima kaže se da pate od hipotenzije.

Visok krvni pritisak vrši stalni pritisak na zidove krvnih sudova, koji vremenom gube elastičnost i postaju krti, pa lako može doći do njihovog pucanja. Tada je povećan rizik od moždanog udara, oštećenja bubrega, oštećenja vida, ateroskleroze…

Za razliku od visokog, nizak krvni pritisak nema dovoljnu snagu delovanja na zid krvnih sudova, tako da se organi ne snabdevaju dovoljnom količinom kiseonika i hranljivih materija. Usled toga dolazi do pojave vrtoglavice, glavobolje, pospanosti, srce ubrzano kuca… Ovi simptomi vitalno ne ugrožavanju pacijenta, ali u velikoj meri utiču na kvalitet njegovog života.

Simptomi kao što su malaksalost, konstantan umor, lupanje srca, vrtoglavica i nesvestica posredno mogu da dovedu do nekog drugog problema koji može ozbiljno da ugrozi zdravlje.

Na sledećoj strani, pročutajte koliko je hipotenzija zaista opasna i šta savetuju lekari.