Leda na Arktiku sve manje

23

Leda na Arktiku sve manjeZaledjena površina Servernog ledenog okeana koja je najveća zimi, manja je nego prethodnih godina, saopštili su u sredu NASA i američki Centar za podatke o snegu i ledu (NSIDC).

To je treća uzastopna godina da je zabeleženo povlačenje leda koje se prati od početka satelitskog posmatranja okeana 1979. godine. To se ne smatra iznenadjujućom pojavom, pošto je 2016. godina bila najtoplija godina ikada do sada.

Okean u okolini Severnog pola je 7. marta bio pokriven sa 14,42 miliona kvadratnih kilometara leda, što je bila i maksimalna površina leda za zimu 2017. godine.

Površina pod ledom je 2015. bila nešto veća 14,51 miliona kvadratnih kilometara, a 2016. 14,52 miliona kvadratnih kilometara.

Naučnici smanjivanje zaledjene površine objašnjavaju toplim jesenima i zimama, s temperaturom koja je na površini okeana bila 2,5 stepena Celzijusa iznad proseka.

Satelitski snimci Evropske svemirske agencije (ESA) takodje pokazuju da je već poslednje četiri godine zimi sve tanji led na Severnom ledenom okeanu.

Article source: http://feedproxy.google.com/~r/betazs/~3/S8sov6Usu8k/57798-leda-na-arktiku-sve-manje