Magičan hleb

146
Kuva i piše:
Jasna Veljanović

Jasna profil s


hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela


Mi hrono kuvarice (i kuvari, kojih je doduše znatno manje) često međusobno razmenjujemo slike  i tražimo recepte jedni od drugih kada nam se nešto svidi. Uglavnom su to različiti hrono hlebovi, koji, u manjoj ili većoj meri, svi međusobno liče. Međutim, pre neki dan se pojavila slika jednog divnog hleba, do sada neviđenog. Slika i recept su od Ivane Spasojević.

Magican hleb 7 s

Ona je hleb napravila od sledećih sastojaka:

  • 1 kilogram mekog speltinog brašna,
  • 1 prašak za pecivo,
  •  1/2 kašičice soli,
  •  50 grama maslaca,
  • 500 mililitara mlake vode.

Pripremila ga je tako što je promešala sve suve sastojke, zatim dodala narendani maslac i vodu. Umesila je glatko testo, a zatim ga je ostavila da naraste sat vremena. I ponovo premesila. Pekla ga je 35 minuta na 220°C.

Razvila se bogata diskusija da li je moguće da je ovakav hleb napravljen od ’hrono’ brašna i bez kvasca, već samo na prašku za pecivo? Da se razumemo, klasičan hrono hleb, a pogotovu onaj koji se jede u restrikciji se pravi od integralnih brašana, pri čemu se integralno speltino koristi u manjoj meri, jer je najsličnije pšeničnom i najkaloričnije. Ipak, fascinacija ovim hlebom, koji smo nazvali Magičan, je pojedine od nas nateralo da napravimo izvesan challenge u kome bismo uspeli da ispečemo takav hleb.

Biljana Lund je hleb umesila skoro sasvim poštujući recept, s tim što je umesto jednog stavila dva praška za pecivo. Rezultati su, očekivano, dobri.

Magican hleb 5 s
Ja sam hleb spremila od pola merke brašna i vode, jedne cele kašičice soli, a ostalo je sve isto, kao u originalnom receptu. Nakon desetominutnog mešenja sam ostavila pola sata testo da odmori, zatim sam hleb premesila, oblikovala, dobrano nabrašnjavila, kao i pleh (i to sve mekim speltinim brašnom, kad je bal – nek je bal), jedno petnaestak minuta ga držala u rerni na 50°C, a zatim pojačala na 225°C još 35 minuta.

Pre pečenja:

Magican hleb 2 s

Pečen hleb:

Magican hleb 4 s
U preseku:

Magican hleb 1 s
Iako ovaj hleb nije za svakodnevnu upotrebu u hrono ishrani, ponekad je moguće sebi prirediti ovakvu hlebnu ’magiju’. Hvala dragoj Ivani na ideji i receptu.