Mužjak bele rode Prvoje

11

Mužjak bele rode, koga su u Tarašu evropskom selu roda nazvali “Prvoje”, šestu godinu za redom prvi se vratio u to selo, saopštila je Aleksandra Marovac Cucić iz Udruženja taraških roda.Kako je navela, Prvoje je stigao u nedelju u kasnim popodnevnim satima, najpre je sleteo na svoje sadašnje gnezdo, obišao nekadašnje i odleteo do bare Rogozare koja je usled topljenja snega i padavina ponovo dobila oblik bare.

Članovi tog udruženja, ukazala je Marovac Cucievać, bili su zabrinuti za njegov život, jer se Prvoje prošle godine vratio 4. marta, a pre toga 1. marta, posebno zbog svakodnevnih ružnih vesti koje stižu iz Libana, a koje se odnose na nemilosrdno ubijanje roda i drugih migratornih vrsta ptica tokom seobe iznad te zemlje zbog zabave i trofejnog lova.

Podsetila je da su “Taraške rode” medju 52 organizacije iz 28 država koje su uputile grupni apel vlastima Libana, a koje, posle toga, sprovode strožiju primenu Zakona o lovu i krivolovu.

Aleksandra Marovac Cucić kazala je da je svima laknulo kada se Prvoje vratio, ali da ipak postoji briga i za sve druge rode, a u udruženju se nadaju da će se vratiti u što većem broju jer ih čeka lepo iznenadjenje obilje hrane i označena gnezda i imena za svaku od njih.

“Obeležili smo 35 gnezda, a do srede će biti obeleženo još pet. Isto toliko parova je imenovano, a imena su davala deca na licu mesta, domaćini ispred čijih kuća se nalaze gnezda, kao i članovi našeg udruženja”, navela je ona.

Ukazala je i da, ako još neka roda stigne do srede 14. marta, moći će da prisustvuje proslavi povodom njihovog povratka koju “Taraške rode” organizuju u saradnji sa lokalnom osnovnom školom “Svetozar Marković Toza”. 

Article source: http://feedproxy.google.com/~r/betazs/~3/l9j8H5Hzt9c/85695-muzjak-bele-rode-prvoje--sestu-godinu-prvi-stigao-u-taras