Najavljena regulacija reke koja je poplavila Svilajnac

35

Najavljena regulacija reke koja je poplavila SvilajnacPočetkom juna trebalo bi da počnu radovi na regulaciji reke Resave koja je poplavila Svilajnac pre tri godine.

To će, po rečima predsednika Opštine Svilajnac Predraga Milanovića, koštati više od 1,5 miliona evra.

On je kazao da je rok za završetak radova u okviru prve faze 22 meseca.

Posao je na tenderu dobio konzorcijum Predor put i Vodoprivredno preduzeće iz Smederevske Palanke, dok radove finansira Evropska unija iz predpristupnih fondova, dodao je Milanović.

On je dodao da se očekuje i konkurs za nastavak regulacije uzvodnog dela reke u selima Sedlare i Subotica.

“Kada se sve bude završilo moći ćemo da kažemo da u narednom periodu od 30 do 40 godina nećemo više imati problema sa poplavama u Svilajncu”, kazao je Milanović i dodao da je opština uradila projektnu dokumentaciju i eksproprijaciju zemljišta i napravila novi most u Subotici.

Šteta od poplava u maju 2014. godine u Svilajncu bila je oko 13 miliona evra, a Milanović je rekao da će po završetku regulacije toka Resave ukupna pomoć i ulaganje u obnovu i preventivu u Svilajncu biti oko 10 miliona evra.

“Posle tri godine, mogu da kažem da smo pomogli svim gradjanima  –  2.308 porodica je dobilo državnu pomoć od 237 miliona dinara, 334 privrednika je dobilo pomoć od 94 miliona dinara.  Nevladin sektor je pomogao direktno gradjanima Svilajnca sa preko dva miliona evra”, kazao je Milanović i dodao da su najveću pomoć pružile Evropska unija i Vlada Srbije.

On je dodao da su rekonstrusani svi javni objekti koji su oštećeni u poplavi  –  vrtići, škole, mostovi i ambulante po selima.

Article source: http://feedproxy.google.com/~r/betazs/~3/fLUx3rfyet0/62918-najavljena-regulacija-reke-koja-je-poplavila-svilajnac