Najpreciznije merenje šećera

415
I. Kovačić | 25. maj 2013. 11:00 | Komentara: 1

Test oralne tolerancije glukoze radi se ako postoji sumnja na poremećaj metabolizma ugljenih hidrata u organizmu i dijabetes

Thinkstock

POVIŠEN ili snižen šećer u krvi jedan je od osnovnih pokazatelja da sa metabolizmom ugljenih hidrata nešto nije u redu.

Da bi se precizno odredio nivo šećera odnosno glukoze u krvi radi se OGTT test koji pokazuje da li se boluje od dijabetes melitusa, trudničkog dijabetesa, smanjene tolerancije na glukozu, ili niskog šećera u krvi.

– Kada su vrednosti glukoze posle noćnog gladovanja između 6.0 mmol/L i 7.0 mmol/L potrebno je da se uradi test opterećenja glukozom (OGTT) sa ciljem da se razgraniči da li je u pitanju dijabetes ili smanjena tolerancija na glukozu – kaže dr Slađana Drobnjak, specijalista interne medicine, endokrinolog Doma zdravlja „Dr Ristić“.

Test oralne tolerancije glukoze (OGTT) izvodi se sa 75 g glukoze ujutru posle gladovanja od najmanje 10 sati.

PRIPREMA

Ovaj test se izvodi pod tačno određenim uslovima i pre izvođenja zahteva pripremu koja podrazumeva:

– u danima pre izvođenja testa dozvoljena je uobičajena fizička aktivnost, znači nema napornog vežbanja ako to nije uobičajeni stil života

– normalan režim ishrane koja mora da sadrži najmanje 150 g ugljenih hidrata i to u toku tri dana pre izvođenja testa

– ako je moguće prekid terapije diureticima i kortikosteroidima

– odsustvo infekcije ili traume

– izbegavanje pušenja

– mirovanje u toku izvođenja testa

– sa izvođenjem testa mora se početi ujutro

 REZULTATI TESTA

Sam test se radi tako što se najpre izmeri jutarnja vrednost šećera. Po dobijanju rezultata, pacijent dobija da popije 75 g glukoze u 2 dl vode. Ponovo mu se vadi krv posle 2 sata. Za to vreme pacijent treba da miruje u ordinaciji.

– Ukoliko su vrednosti glukoze u krvi posle 2 sata veće od 11,1mmol/L postavlja se dijagnoza šećerne bolesti

– Ukoliko su vrednosti glukoze u krvi posle 2 sata od 7,8mmol/L do 11,1mmol/L postavlja se dijagnoza intolerancije glukoze

– Ukoliko su vrednosti glukoze u krvi posle 2 sata manje od 7,8 mmol/L radi se o normalnoj toleranciji na unošenje glukoze

Dr Drobnjak kaže da je kod pacijenata kojima se postavi dijagnoza intolerancije glukoze, potrebno ponoviti test za pola godine.

TRUDNIČKI DIJABETES

Trudnički ili gestacijski dijabetes je stanje intolerancije glukoze ili pojava šećerne bolesti prvi put u trudnoći. Dijagnoza gestacijskog dijabetsa podrazumeva da je glikemija u dva uzroka testa preko 7.0 mmol/L ili u slučajnom uzroku preko 11.1 mmol/L, i u tom slučaju dalja testiranja nisu potrebna.

Kod žena koje imaju visok rizik za razvoj gestacijskog dijabetesa (a to znači da imaju više od 35 godina, da su gojazne, da imaju porodično opterećenje za dijabetes, da su u prethodnim trudnoćama imale šećernu bolest, da imaju sindrom policističnih jajnika, ili imaju hipertenziju pre trudnoće), potrebno je da se OGTT sa 75 g glukoze uradi na samom početku trudnoće. Žene sa niskim rizikom za razvoj trudničkog dijabetesa (znači one koje imaju manje od 25 godina, normalnu telesnu težinu, bez porodičnog opterećenja i oboljenja) rade OGTT sa 75 g glukoze između 24. i 28. nedelje trudnoće. Između su žene sa srednjim rizikom za razvoj trudničkog dijabetesa i one rade OGTT sa 100g glukoze između 24. i 28. nedelje trudnoće.

Kada se radi OGTT sa 75 g glukoze krv se vadi tri puta na 60 minuta, a kada se radi sa 100 g glukoze – četiri puta.

Oralni test opterećenja glukozom se radi i kod pacijentkinja koje imaju sindrom policističnih jajnika, a tada se rade i insulinemije radi utvrđivanja insulinske rezistencije.