Neprospavana noć

68


Napisao centarzdravlja.rs

Štampa

PDF

kafadevojkaVaše obaveze neće pričekati da se vi odmorite, zato je potrebno brzo nadomestiti energiju kako biste preživeli dan nakon neprospavane noći. Donosimo vam savete vodećih svetskih stručnjaka uz čiju ćete pomoć imati više energije.

Kofein, ali umereno

Kofein će vam pomoći u vraćanju energije, ali samo ako nećete u njemu preterivati. Dve šoljice kafe će vam dati energije onoliko koliko mogu, a sve više od toga će imati suprotan efekat.

Kada niste dovoljno ili nimalo spavali, hormoni spavanja se neprestano oslobađaju, a prekomerna količina kafe neće zaustaviti ovaj proces. Isto važi i za suplemente koji obećavaju povećanje nivoa energije.

Energetska pića mogu pomoći kada se koriste pravilno, ali u većini slučajeva rade više štete nego koristi. Stručnjaci preporučuju da konzumirate kafu ili zeleni čaj. Takođe, koliko god umorni bili, nemojte piti kafu u popodnevnim satima jer ćete imati problema sa spavanjem još jedno veče.

Ne oslanjajte se na šećer

Kada ste neispavani, verovatno ćete biti u iskušenju da pojedete nešto slatko. Nemojte. Šećer će brzo podići nivo energije, ali će ona još brže pasti, a vi ćete biti umorniji nego pre.

Umesto toga jedite uravnoteženo i povećajte unos namirnica bogatih proteinima, kao što su koštunjavi plodovi i nemasno meso. Izbegavajte velike obroke i jednostavne ugljene hidrate, kao što je testenina.

Za doručak unesite što je više moguće proteina, na primer, jaja i jogurt. Ako ste ljubitelj slatkog u jutarnjim satima, radije pojedite voće, a ne krofnu. Prirodni šećeri se sporije razgrađuju pa će nivo energije održavati nešto stabilnijom.

Uzmite pauzu

Nakon neprospavane noći ćete možda osećati nagli pad i rast energije. Kako biste ostali fokusirani, uzimajte kratke pauze tokom dana.

Prošetajte na svežem vazduhu. Kretanje podstiče budnost, a sunce će smanjiti oslobađanje hormona koji podstiču spavanje.

Vežbajte, ali umereno. Kada ste umorni nemojte vežbati visokim intenzitetom jer povećavate rizik od nastanka povreda.

Kratko odspavajte ako vam to vreme dopušta. Samo 25 minuta sna će revitalizovati telo i um. Nemojte spavati duže jer ćete se osećati umornije nego pre spavanja. Za najbolji efekat, popijte kafu neposredno pre spavanja jer će ona početi da deluje kada se probudite, a nivo energije će opet biti na zavidnom nivou.

Pojednostavnite dan

Priznajte, niste baš najproduktivniji nakon neprospavane noći. Svoj radni dan probajte pojednostavniti što je više moguće.

Odradite obaveze koje su najhitnije. Napravite raspored za idući dan. Nemojte donositi važne odluke dok god se ne odmorite.

Nemojte predugo spavati

Možda ćete biti u iskušenju da ceo dan provedete u krevetu kako biste se odmorili. Umerenost, kao i svuda, je ključna.

Koji sat više spavanja neće naškoditi, ali nemojte preterivati jer ćete narušiti biološki ritam i imaćete poteškoća sa spavanjem idućeg dana.

Ako inače spavate 7 sati, odspavajte 2 sata duže, odnosno 9 sati jer je telu to sasvim dovoljno. Bez obzira na to koliko ste umorni, nema potrebe da spavate duže od 10 sati.

 

Izvor: centarzdravlja.rs


Dodaj komentar


Osveži