Nova operativna metoda protiv šloga

123

Foto: Profimedia

U Klinici za kardiologiju Kliničkog centra Srbije 7. marta 2014. godine je prvi put izvedena intervencija, gde se ubacivanjem “sunđerčića” putem katetera kod pacijenata koji imaju apsolutnu aritmiju srca sprečava zgrušavanje krvi, nastanak tromba i šlog, prenosi Tanjug.

SrceIntervencija se izvodi bez otvaranja grudnog koša, a pomoću specijalnog katetera iz prepone bolesnika plasira se sunđerčić koji zatvara izvor aritmija.

Pomoćnik direktora KCS prof. Milan Nedeljković rekao je Tanjugu da je do pre nekoliko godina ovo bio nerešiv problem za određeni broj pacijenata koji zbog prirode bolesti moraju da piju antikoagulantnu terapiju – terapiju protiv stvaranja ugrušaka, a sa druge strane imaju visok rizik od krvarenja, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, krvarenje iz debelog creva.

“Dakle jedan problem – šlog može nastati ako se ne uzima terapija protiv stvaranja ugrušaka, a drugi problem krvarenje može nastati ako uzimaju ove terapiju”, objašnjava Nedeljković.

On kao primer navodi pacijenta iz Zaječara koji je dva puta imao manji šlog, koji ne može da uzima lekove koji razređuju krv i za njega je jedina šansa da živi plasiranje “sunđerčića” koji će da zapuši mesto na srcu gde se stvaraju trombotične mase i tako će pacijent biti bezbedan da neće doći do šloga.

Ove intervencije radiće se u Srbiji od ove godine uz podršku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Udruženja kardiologa Srbije i Radne grupe za kateterizaciju srca.