Objavite rat višku kilograma: Kako da pravilno isplanirate dijetu

55

Usred odluka koje donosimo racionalno, nakon mnogo razmišljanja, vaganja i analiziranja, često jednu donosimo “na prvu loptu”. Poneseni zgražavanjem kad ne stanemo više u omiljene farmerice ili posramljeni svojim izgledom u kupaćem kostimu početkom proleća, mnogi će glasno deklarisati: “Idem na dijetu!” Ali, da li smo zaista dobro razmislili o težini tih reči? Jesmo li spremni na sve što dolazi?

diet plan

Kada pomisle da moraju da smršaju, žene retko izdvoje vreme da isplaniraju dijetu pre nego krenu u akciju. Umesto toga, počnu smesta, izbacujući celu grupu namirnica do vremena za večeru i prijavljuju se za maraton, a da se nisu ni zagrejale.

Iako ćete poželeti da započnete s dijetom što pre, stručnjaci savetuju da stanete na loptu i isplanirate svoj poduhvat. Oni preporučuju 12-nedeljnu telesnu transformaciju koja bi trebalo da započne mentalnim pripremama. Izdvojite dve do tri nedelje za potrebno planiranje i organizaciju, kako biste imali vremena da se naviknete se na ideju zdravijeg života, da raščistite s lošim navikama i da se pobrinete da je vaš dom oaza zdrave hrane. Te promene neće doći preko noći. Za neke treba više vremena, a za sve je potrebno uložiti dosta truda.

Stavite sve razloge zbog kojih želite da smršate na papir. Setite se svega što vam smeta i što vas muči, a zatim u novi spisak uvrstite sve stvari kojima ćete se posvetiti kada budete zadovoljni svojim izgledom ili kada postignete željeni cilj.

U pripremnom periodu dobro i iskreno analizirajte svoje telo i zaključite na čemu treba više da poradite. Iako je skidanje masnih naslaga sa samo jednog dela tela gotovo nemoguće, jer ćete dobrim kardio programom gubiti na ukupnoj masnoći, možete više vremena posvetiti zonama koje zahtevaju više vežbanja. Na primer, ako imate telo u obliku kruške nećete morati da uložite jednako vremena na vežbe za ruke, kao za vežbe za zadnjicu ili noge.

Ponekad se mršavljenje ne vidi najbolje izgubljenim kilogramima, nego centimetrima. Izmerite obim grudi, stomaka, bokova, zadnjice i butina pre nego što počnete sa vežbanjem ili dijetom. Zapišite sve mere i vratite se merenju nakon mesec dana. Rezultati bi mogli dodatno da vas motivišu!

I za kraj napravite svoju mrežu prijatelja. Iako ćete mnogima obznaniti da ste započeli s mršavljenjem, da ne smete da jedete određene namirnice ili da treba da vežbate, samo će vas određene osobe istinski saslušati i proveravati da li se držite svojih obećanja i obaveza. Njima se možete izjadati kada ste umorni i kada vam se više ne nastavlja sa režimom, a ujedno sa njima možete podeliti svoju sreću zbog uspeha!

Izvor: Ordinacija.hr

Sviđa mi se (No Ratings Yet)

Loading ... Loading …