Opasna ili bezopasna kvrzica

Sapunjate se pod tusem i odjednom napipate kvrzicu – na potiljku ili ispod pazuha – koje pre nije bilo. Vasim umom odmah proleti misao:rak. Pre nego sto vas preplave mracne misli, ne zaboravite da je vecina kvrzica kao, poput povecanih limfnih cvorova i cista, dobrocudna.

Ipak, morate otici kod lekara jer kvrzica moze upozoravati na upalu ili neku drugu bolest osim raka.

Kvrzica na potiljku – verovatno je rec o lojnoj cisti koja nastaje kada se zacepi jedna od lojnih zlezda koja se nalazi u kosmatom delu potiljka. To najcesce prouzrokuje upotreba laka za kosu ili gela. Javlja se u oko 5% zena, pod prstima je tvrda i precnika 1,25cm. Telo najcesce samo razgradjuje tu tvorevinu pa dermatolog moze predloziti da sacekata mesec ili dva. Ako se ne povuce moze se odstraniti hirurskim putem.

Kad se treba zabrinuti: Ako je kvrzica tvrda i raste, moze se desiti da je rec o zlocudnom tumoru na vlasistu. Medjutim to je jako retko kod zena ispod 45 godina.

Kvrzica na vratu: Najcesce je to povecani limfni cvor. Limfni cvorovi su svojevrsni filteri, pa sakupljaju viruse i bakterije kao prva linija odbrane organizma i zbog toga se povecavaju kada postoji upala sinusa ili zdrela.Povecan limfni cvor u tom slucaju je pod prstima gumasta, bolno osetljiva masa obicno velicine borovnice. Ako kvrzica ne nestane a osecate druge simptome prehlade dve nedelje ili duze idite kod lekara.

Ako je kvrzica na sredini vrata, mozda je rec o cvoru u stitnoj zlezdi. Stitna zlezda regulise metabolizam i nadzire mnoge organe. Ako se cela uveca ili se uveca neki njen deo, moze proizvoditi premalo ili previse hormona, pa to treba ispitati. Poremecaji stitne zlezde javljaju se kod jedne na osam zena, a cesti su izmedju 30 i 40 godina zivota.

Kada se treba zabrinuti :Ako povecanje limfnih cvorova traje duze od dve nedelje ili se cini da cvorovi rastu a niste osetili nikakve simptome prehlade. Mozda ce vas lekar poslati kod hirurga da odstrani kvrzice koji ce posle biti analizirani.

Pojava kvrzice na srednjem delu vrata, koja je propracena otezanim govorom ili bolovima u grlu i vratu moze biti prvi znak karcinoma stitne zlezde. Ako se na vreme leci sanse za prezivljavanje ove vrste karcinoma je 90%.

Kvrzica ispod pazuha Ako je kvrzica u prednjem delu pazuha, najcesce je rec o povecanom limfnom cvoru. Do toga dolazi usled inficirane rane na saci ili ruci. Otecen cvor je tada ovalan, bolan i osetljiv na dodir i pomera se a smanjuje se nakon terapije antibioticima.

Ako je kvrzica na sredini pazuha, gde rastu dlacice, verovatno je da se radi o upaljenoj lojnoj zlezdi, zbog zapusenog izvodnog kanala lojnice. Kvrzica je promera 1-2 cm. i bolna je na dodir. Najcesca spontano nestaje.

Kada se treba zabrinuti: Treba otici odmah kod lekara ako se kvrzica ne povlaci posle 3-3 nedelje,ako se pojavila a niste imali nikakvu infekciju ili upau, ako je kvrzica vrlo tvrda ili raste, ili se istovremeno jave i drugi simptomi, mrsavljenje, mucnina, bol u stomaku, nocno znojenje. Sve su to moguci znaci zlocudnog limfoma. Hirurg odlucuje da li je potrebna biopsija, kod koje se potpuno ukloni uvecani cvor a zatim analizira pod mikroskopom.

Kvrzice na dojkama:Opustite se 80% kvrzica na dojkama je bezopasno. Verovatno je rec o cisti tj. vrecici ispinjenoj tecnoscu u mlecnim kanalima dojke. Ona nastaje tako sto vezivno tkivo posle nekog udarca ili manje upale zatvori mlecni kanal pa se tu nakuplja tecnost. Kod 60% zena u predmenopauzalnom dobu se u nekom trnutku pojavljuje cista. Na dodir podsecaju na meke bobice grozdja, koje se pomicu kad ih dodirnete. Najbolje se primecuju nedelj ili dve pred menstroaciju, jer se povecavaju pod dejstvom estrogena. Cista bi trebala da se smanj posle menstroacije. Ako i dalje mozete opipati kvrzicu obavezno treba da odete kod lekara.

Kod zena u predmenopauzi uzrok kvrzice moze biti fibroadenom, dobrocudna izraslina. Ona se sastoji od vezivnog i zljezdanog tkiva dojke a javlja se kod 10% zena obicno izmedju 20-te i 30-te godine zivota. Fibroadenom je na dodir cvrst, gumast i gladak i lako pokretan.

Kada se treba zabrinuti: Kada kvrzica raste, tvrda je na dodir, nepravilnog je oblika ili nepomicna. Obavezno idite kod lekara na ultrazvucni pregled i mamografiju.

Kvrzica na polnom organu: Bezazleno povecanje lojnih zlezda moze biti uzrok te pojave. Obicno se pojavljuje na spoljnom delu stidnih usana, kada se zacepi izvodni kanal neke lojne zlezde. Ovalnog je oblika, cvrsta na dodir i velicine nokta na malom prstu. Retko kad je bolna.

Drugi uzrok moze biti zapaljenje Bartolinijeve zlezde, koja je smestena izmedju ulaza u vaginu i stidnih usana. Moze biti mala kao bobica graska do velicine zrna grozdja. Na dodir je meka i elasticna i obicno nije bolna, osim ako nije inficirana.

Kad se treba zabrinuti: Tvrda kvrzica bilo gde na spoljasnjem delu polnih organa koja tokom polnog odnosa izaziva bol. Rak spoljsnih polnih organa izaziva stalno peckanje, svrab i krvarenje nezavisno od menstroalnog krvarenja moze biti znak raka spoljnih polnih organa.

Kvrzica na preponi:Najcesce je povecan limfni cvor koji je obicno smesten izmedju bedara i donjeg dela trbuha.Povecanje cvora moze izazvati bilo sta od bakterijske infrkcije do male ranice prilikon depilacije.Povecani limfni cvor na ovom mestu oseca se kao gumasta kvrzica s glatkim zaobljenim rubom, pomice se na pritisak.

Kada se treba zabrinuti:Ako kvrzica potraje 6 nedelja, onda treba ici na dalje preglede kako bi se iskljucila zlocudna bolest limfnih cvorova. Vrlo je retka bolest koja se najcesce javlja izmedju 50 i 60-te godine zivota.