Oprez sa SMS-om: pognuta glava dok kucate poruke na telefonu loša za kičmu

88

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia

Osobe koje svakodnevno provode više sati kucajući poruke ili drže mobilne telefone i druge gedžete u rukama, a osećaju zategnutost vrata i bolove u gornjem delu kičmenog stuba trebalo bi da se zabrinu, piše Politika 29. novambra 2014. godine.

Pobedite bolove u leđima: 3 jednostavne vežbe protiv bolova u kičmi

Naučnici su utvrdili da pognuta glava ka ekranu uređaja opterećuje gornje pršljenove. Što se više spušta pogled ka uređaju dodatno se pojačava pritisak na kičmu.

Utvrđeno je da pognutost od 60 stepeni proizvodi pritisak srazmeran onom kao kada se nose četiri velika kamena ili prosečno težak sedmogodišnjak – 27 kilograma.

Tako se posle „kompjuterske šake” može govoriti o novom sindromu „kucajućeg vrata”. Kako specijalizovani naučni sajtovi prenose delove istraživanja objavljenog tokom 2014. godine u časopisu „Surgical Tehnology International”, ovakvo držanje tela može da dovede do operacije.

Svako naginjanje glave unapred, tačnije odstupanje od pravilnog držanja tela koje podrazumeva ispravljenu kičmu, primaknute lopatice i uši u liniji sa ramenima, stvara pritisak na gornje pršljenove. Osim njihovog „habanja” uzrokuje i druge tegobe poput bola, učestalijih glavobolja, zategnutosti u ramenima, bola u donjim delovima leđa i one na prvi pogled bez neke veze sa stanjem skeleta, poput povećanja kilaže, pojave gorušice…

Dr Kenet Hansaj, šef hirurgije u Njujorškom centru za kičmu i rehabilitaciju, kaže da je najpravilnije da se glava drži uspravno, da brada bude dovoljno udaljena od grudnog koša, a uređaj koji se koristi da bude u visini očiju. Tada gornji deo kičme trpi opterećenje od 4,5 do 5,4 kilograma.

„Čim počnemo da spuštamo glavu tačnije da savijamo vrat, opterećenje se povećava. To je najčešći pokret koji se dešava prilikom korišćenja gedžeta”, pojašnjava Hansaj.

Već pod uglom od 30 stepeni pognute glave, kičma je pod opterećenjem jednako onom koji stvara teret od 18 kilograma. Kako se pogled, odnosno položaj glave naginje ka grudima raste i pritisak.

Article source: http://www.lisa.rs/zdravlje/12619-opez-sa-sms-pognuta-glava-dok-kucate-poruje-na-telefonu-losa-kicmu.html