OVAKVU KAVU TISUĆE HRVATA PIJU SVAKODNEVNO! Prije kupnje, pročitajte koliko ima šećera u sebi

Ilustracija/iStock

TREBA PRIPAZITI

+
AAA

OVAKVU KAVU TISUĆE HRVATA PIJU SVAKODNEVNO! Prije kupnje, pročitajte koliko ima šećera u sebi

Autor: Iva Međugorac

Rijetki su oni koji mogu odoljeti mirisu i okusu kave. Mnogima je jutro ne zamislivo bez ovoga napitka, a pije se u bezbroj varijanti. Premda prekomjerno konzumiranje kave može izazvati nepoželjne učinke za zdravlje turska kava ima i prednosti. Obiluje mineralima,vitaminom B3 te posjeduje jaka antioksidavitva svojstva koja pridonose zdravlju moždanih stanica.

Blagodati obične kave poznati su mnogima, ali u posljednje vrijeme mnogi od nas u nedostatku vremena posežu za instant napitcima. Instant kava štedi vrijeme i pojednostavljuje pripremu, a njen sadržaj jednostavno se istrese u šalicu, prelije vrućom vodom i dobije se napitak kojega istinski ljubitelji kave često nazivaju i lažnom kavom.

Inače prvi je ovu kavu uspjeo dobiti Japanac Satori Kato još 1899 godine, a proces izrade poboljšan je 1940. godine. Ovu kavu u 2. Svjetskom ratu koristili su vojnici za vrijeme dugih boravaka na terenu. Moderna industrija instant kavu nudi u raznolikim pakiranjima, okusima i oblicima. No, koliko su ovakvi napitci zdravi?

Istraživanje njemačkog ‘Stiftung Warentesta-a’ pokazalo je da u instant napitcima može biti i do 60 posto šećera ili konkretno rečeno u šalici od 200 ml napitka nalaze se četiri kocke šećera. Sadržaj zrna kave u njima je minimalan, a koristi se uglavnom kava lošije kvalitete. Većina korisnih sastojaka gubi se tijekom obrade. Osim šećera, u instant prahu nalaze se glukozni sirup i arome koje daju ukusan okus. Instant kava u velikim količinama može dovesti do prekomijernog izlučivanja kiseline, a u njoj se nalaze i regulatori kiselosti. Vjerovali ili ne ovaj napitak sadrži i veći udio kofeina nego obična kava.

Ako pazite na kalorije svakako izbjegavajte ovakvu kavu jer čak i ledena kavu u ovakvoj varijanti sadrži hrpu masti, a ako joj dodate mlijeko i šećer dobivate kalorijsku bombu koja će se odraziti na vašu vagu. Uz malo truda spravite si pravu, tursku kavu i bez straha uživajte u svojoj dozi kofeina jer iz vrećice kao što to obično i biva izlaze samo štetni učinci za vaše zdravlje i kilogrami štetni za vašu liniju.

Autor:Iva Međugorac

ZADNJE VIJESTI


TREBA PRIPAZITI

OVAKVU KAVU TISUĆE HRVATA PIJU SVAKODNEVNO! Prije kupnje, pročitajte koliko ima šećera u sebi


POMOĆ KOD NESANICE

Esencijalni savjeti za pravilno tuširanje: Ako činite neku od ovih grešaka, činite više štete nego koristi


ČEST ZDRAVSTVENI PROBLEM

(VIDEO) Dvije jednominutne vježbe za brzo popuštanje bola u leđima: Izvode se jednostavno i lako


GENIJALAN TRIK

(RECEPT) Modrice su posve bezopasne, no ako ih se želite riješiti što prije, pomoći će vam obični krumpir

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article