Pazite! Otkriveno da brojne vlažne maramice izazivaju gadne alergije

80


Iako na njima uglavnom stoji oznaka da su sigurne za osjetljivu kožu, studija objavljena u časopisu Pediatrics povezala je konzervans pronađen u brojnim brendovima maramica s neugodnim osipima koji izazivaju svrab, ljuskanje kože i bolove. Konzervans je pronađen i kod nekih maramica na kojima stoji oznaka da je hipoalergeni proizvod. To je prvi put da se kemikaliju metilizotiazolinon ( methylisothiazolinone, MI )povezuje s izazivanjem alergijskog kontaktnog dermatitisa.

Autorica dr. Mary Wu Chang, dermatologinja i profesorica sa Sveučilišta Connecticut i njezin tim, pratili su slučajeve djece od 3 do 8 godina koji su patili od postojanih osipa koji nisu odgovarali na antibiotike i steroide. S obzirom da se osip nalazio na rukama, licima, i stražnjicama, roditelji su pitani o izloženosti djece vlažnim maramicama. Svi roditelji potvrdili su korištenje dva brenda: Huggies i Cottonelle, proizvođača Kimberly-Clark. Testovi su pokazali da su djeca alergična na MI. Nakon prestanka korištenja maramica, koža im se očistila za nekoliko dana.

Riječ je o konzervansu koji se koristi već godinama, ali je nekada korišten u kombinaciji s drugima. Kako bi se smanjila mogućnost alergija, počeli su ga koristiti samostalno, ali u znatno većim koncentracijama, pa se sada pojavljuje alergija na novu formulu. Osim kod vlažnim maramica, MI je u SAD-u pronađen u barem 2.600 proizvoda za njegu, od šampona, losiona, krema protiv sunca, gelova za tuširanje.

U prosincu prošle godine trgovinska komisija Europske Unije koja nadgleda proizvode za osobnu higijenu, poručila je zemljama članicama da dobrovoljno prestanu koristiti MI u proizvodima. Britanci su već prije par mjeseci postavili pitanje uporabe MI-ja, nakon znatnog povećanja kožnih alergija. U Kanadi i Japanu MI je zabranjen.

Nakon objavljivanja rezultata studije, glasnogovornik Kimberly-Clarka poručio je kako već godinama traže alternatini sastojak te da će počevši od ovog mjeseca uvoditi nove vlažne maramice bez MI-ja na svima tržištima.

Ako vaše dijete ima problema s osipima na koži, obavezno pročitajte sastav i izbjegavajte proizvode za osobnu higijenu koji sadrže MI. Čak i ako niste alergični, redovita izloženost može uzrokovati alergije tijekom vremena. Sve više ljudi koristi te proizvode i postaje osjetljivo na konzervans’, zaključuje dr. Chang.