Pet načina da oslabite bez dijete

46

Većina onih koji su držali dijetu susreli su se sa ponovnim viškom kilograma i ubrzo se vratili svom standardnom načinu ishrane. Dakle, šta je ono što moramo uraditi kako bismo dostigli željenu kilažu? Najbitnija stavka je da želite da unesete promene u vaš život. Zamenite stare, loše navike onim novim, zdravim. Predstavljamo vam pet glavnih faktora koji će vam pomoći da na zdrav način dostignete željenu kilažu.

vezbe 21. Vežbajte.

Svakodnevna fizička aktivnost sagoreva kalorije i stvara mišiće, a ujedno čini da izgledate i osećate se bolje. Čak i šetnja psa ili vožnja bicikla do škole ili prodavnice mogu doneti vidljivu promenu. Ukoliko želite da sagorite više kalorija – povećajte intenzitet aktivnosti, a možete početi i sa nekim malo jačim vežbama koje će vam pomoći pri oblikovanju mišića.

2. Smanjite vreme koje provodite pred televizorom.

Jedan od najvećih prijatelja neželjenih kilograma jeste upravo – televizija. Umesto bilo koje vrste fizičkih aktivnosti, većina će se češće odlučiti za odmaranje ispred TV-a. U ovu kategoriju spada i vreme koje provodite pred kompjuterom, korišćenje mobilnih telefona i igranje video igrica. Ograničite ove aktivnosti na manje od dva sata dnevno, pa čak i ako umesto toga odete sa društvom u tržni centar – svakako ćete biti aktivniji i lepše ćete provesti vreme u druženju.

3. Vodite računa o veličini porcija.

Porcije hrane su obično veće nego što bi trebalo da budu, a te ekstra kalorije koje unesemo, logično, vode ka gojaznosti. Još jedan bitan faktor koji dosta utiče na dobijanje kilograma jesu napici sa velikom količinom šećera u organizam. Dakle, odlučujte se za manje porcije – ukoliko ste u restoranu dobro je čak i podeliti porciju na dva dela, i trudite se da što manje pijete sokove i gazirane napitke i češće se odlučujte za vodu.

4. Svakodnevno jedite voće i povrće.

Voće i povrće predstavlja mnogo više od vitamina i minerala. Ono je puno celuloze i zato može da nas brzo zasiti. Samim tim, organizam će zahtevati manje količine hrane. Počnite svaki ručak salatom. Neka to bude jednostavno začinjena salata, bez bogatih (i kaloričnih!) preliva i dodataka.

5. Ne preskačite doručak.

Doručak je obrok koji pokreće metabolizam, sagoreva kalorije i daje vam energiju za sve aktivnosti koje vas čekaju. Osobe koje preskaču doručak u toku dana osetiće veću glad, zbog čega često dolazi do prejedanja, a samim tim i do prekomernog unosa kalorija u organizam. Zapravo, prema nekim istraživanjima, osobe koje preskaču doručak obično imaju veći indeks telesne mase od ljudi koji doručkuju.