Počeo da radi punjač za elekrične automobile kod Bubanj potoka

18

Na prostoru nekadašnje naplatne stanice kod Bubanj potoka, na auto-putu Beograd-Niš, u smeru ka Nišu, pušten je u rad uredjaj za punjenje električnih automobila, saopštili su danas “Putevi Srbije”.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Saša Stojanović, koji je isprobao taj uredjaj, rekao je da se radi o najsavremenijem punjaču najviše kategorije koji omogućava brzo punjenje baterije vozila u roku od 25 minuta.

U saopštenju se navodi da je sklopu putne modernizacije u Srbiji predvidjena instalacija pet punjača na ključnim tačkama na auto-putevima.

Do sada je uredjaj, osim kod Bubanj potoka, instaliran i kod naplatne stanice “Preševo” (smer ka Nišu).

U toku je instalacija uredjaja kod naplatne stanice “Šid” (u smeru ka Beogradu), dok se do kraja avgusta planira instalacija u sklopu završetka naplatnih stanica “Dimitrovgrad” (smer ka Nišu) i “Subotica jug” (smer ka Novom Sadu), čime će biti pokriven deo značajnih ulaznih pravaca u Srbiju iz susednih zemalja.

Instalirani punjači su najmodernije rešenje za punjenje vozila svih svetskih proizvodjača.

U saopštenju se navodi da poseduju tri priključka dva za brzo DC punjenje i jedan za brzo AC punjenje. Punjenje se obavlja uz daljinski nadzor praćenje stanja samog punjača kao i praćenja statistike vozila koja su punjena, odnosno vreme i trajanje punjena, količina KW.

Na prostoru bivše naplatne stanice kod Bubanj potoka “Putevi Srbije” otvorili su mesto za prodaju i dopunu uredjaja za elektronsku naplatu putarine (TAG).

U saopštenju se navodi da su “Putevi Srbije” premašil 180.000 korisnika TAG uredjaja, a više od 60 odsto teških kamiona koji prodju auto-putevima u Srbiji koristi ovakav vid naplate putarine.

U nastavku putne modernizacije u Srbiji, planirano je i uvodjenje besplatnog bežičnog interneta duž Koridora 10, kao i uredjenje svih ključnih odmorišta na auto-putu što podrazumeva uvodjenje električne energije, osvetljenja i besplatnog interneta, postavljanje mobilijara za odmor klupa, stolova, ali i instalaciju uredjaja za punjenje elektro automobila.

Besplatan internet omogućen je na pet odmorišta: “Jerina”, “Šimanovci 1”, “Šimanovci 2”, “Feketić 1” i “Feketić 2”, i radi na dve frekvencije i omogućava povezivanje do 50 korisnika i brzinu protoka do 20 mb/s.

Article source: http://feedproxy.google.com/~r/betazs/~3/eIeE3ZgwxJU/70384-poceo-da-radi-punjac-za-elekricne-automobile-kod-bubanj-potoka