Policija u Prizu spasla lavića iz automobila za slikanje

20

Policajci koji su u Pariza slučajno našli lavića u jednom “lamborginiju” tokom ovonedeljne saobraćajne kontrole, spasli su ga od nove bizarne mode: ljudi kupuju ili iznajmljuju mladunce divljih životinja za fotografisanje.

Mladunče koje se zove “Putin” i “Dadu”, mladje je od dva meseca i verovatno bi uginulo od loše brige da policija nije zaustavila luksuzni sportski automobil u ponedeljak na Šanzelizeu i spasla ga, kaže francuska NVO za zaštitu životinja “30 Millions d’Amis” (30 miliona prijatelja) koja sada brine o njemu.

“Stotine mladunaca su u tom ilegalnom prometu”, rekla je predsednica te fondacije Rea Uten za AP u sredu. “Možete kupiti mladunče lava za manje para nego što košta pas. Lavić košta 300 evra, a prodaju ih cirkusi”.

“To je stvarno katastrofa, Uzimaju mladunčad samo radi pravljena ‘selfija’ koje objavljuju na internetu”, rekla je ona i dodala da je ta moda u Francusku stigla iz zemalja Arapaskog zaliva.

Bogataši u Zalivu poziraju s mladuncima lava i to u automobilima, a kad mladunci odrastu, samo su ih odbace.

Ta NVO saradjuje s jednim azilom u Jordanu gde je već više od 30 napuštenih divljih mačaka.

“Strašno je što je to stiglo i u Francusku. Bukvalno smo spasli četiri mladunčeta u poslednjih šest meseci jer kopiraju te tamo (iz Zaliva)”, rekla je Uten. “sve se svodi na: ‘Lajk’ i na ‘Vidi kako sam poseban’. To je postala prava moda”.

I to ne samo u Francuskoj. Jedan lavić se prilagođava životu u Holandskom centru za velike mačke pošto ga je prošlog meseca prolaznik našao u kavezu bačenog u jedno polje. 

Francuska NVO je tužila vozača sportskog automobila koji je uhapšen pošto je policija našla mladunče. Pariska policija je potvrdila i nalaz i hapšenje.

Sportski automobili se često na Šanzelizeu iznajmljuju turistima koji ih uzimaju kratke, “visoko-adrenalinske” vožnje tom čuvenom avenijom i okolnim ulicama.

“To je bio lamborgini, sjajan zeleni lamborgini, a policija je primetila da je taj čovek unutra imao lavića”, rekla je Uten. “Zaustavili su ga, uzeli mu auto, uzeli mu mladunče i naravno mi slo otišli ​​da ga pruzmemo”.

U ranijem slučaju koji je pokrenula NVO “30 miliona prijatelja”, francuski sud je na šestomesečni zatvor osudio lice kod koga je nađen mladunac lava, rekla je Uten.

“Bili smo veoma srećni što smo tada pobedili. Možda će to obeshrabriti druge da to rade”, rekla je ona.

Lavić iz “lamborginija” je već treći koji je ta NVO našla za samo mesec dana i šesta divlja mačka koju je ta NVO našla za manje od godinu dana. Jednu malu lavicu našli su i carinici u kavezu u garaži u gradu Marseju. 

NVO traži poboljšanje državnih mera protiv trgovine divljim životinjama i njihove upotrebe u cirkusima u Francuskoj.

“Cirkusi ih razmnožavaju da bi imali tolike nove mladunce”, rekla je Uten. “Ta mladunčad se nalaze na internetu… Stvarno je to veliki problem”.

Mladunče iz “lamborginija” je u osnovi dobro, iako je pregled veterinara pokazao da je slabo, ima problem s jednom šapom i slomljen mu je rep, objavila je NVO.

Lavić je sada u karantinu u velikom parku za divlje mačke istočno od Pariza i kasnije će dospeti u društvo dva mladunca koje je NVO spasla u oktobru. Tada će verovatno svo troje biti poslati u jedan veliki park u Južnoj Africi, gde su već tri lava spasena ranije u Francuskoj.

“Imamo plan da ih pregrupišemo i da stvarno steknu porodicu”, rekla je Uten. “Nekako ćemo napraviti malu grupu od šest beba, parskih beba”.