Problem s očima koji ima 70 posto osoba, a da to ni ne znaju

111


Ako je tako, mogli biste biti među gotovo 70 posto odraslih koji pate od ‘digitalnog naprezanja očiju’ – progresivnog stanja koje bi moglo dovesti do ozbiljnih bolesti oka, zaključuje se u izvješću neprofitne organizacije The Vision Council.

Digitalno naprezanje očiju je sve veći zdravstveni problem. Oči nisu stvorene da bulje u jednu točku satima, posebno ne onu koja emitira umjetno ‘plavo svjetlo’.

Prekomjerno izlaganje toj vrsti svjetla, kao i zamor zbog fokusiranja na istu točku gotovo trećinu dana naprežu oči i uzrokuju suhoću i crvenilo, zamagljen vid, zamor očiju, glavobolje, bolove u leđima i ramenima, navode autori.

‘Dugoročno, godine i godine gledanja u računalo mogu dovesti do oštećenja rožnice i djelomičnog gubitka vida’, upozorava oftalmolog Clayton Blehm, koji je obavio istraživanje o sindromu računalnog vida.

Dugi sati ispred ekrana mogu voditi do bolesti suhoće oka, odnosno do nesposobnosti da proizvedete dovoljno suza koje će oči držati ‘podmazanima’, objašnjava Justin Bazan, član American Optometric Association te savjetnik The Vision Councila.

Kako ćete znati da su oči izložene prevelikom elektronskom stresu? Ako osjećate napetost u očima, ako su vodene ili crvene, ili ste se uhvatili kako trljate upaljen i bolan vrat, stražnji dio glave ili ramena – to su znakovi da ste prenapregnuli i oči, kaže dr. Bazan.

Da biste odmorili oči, dr. Bazan predlaže da svakih 20 minuta napravite pauzu i 20 sekundi gledate u nešto udaljeno šest metara.

Ako nosite naočale, kontaktne leće ili naočale za čitanje, razgovarajte s liječnikom o posebnim naočalama za rad na računalu s antistresnom lećom. Čak i osobe koje inače ne nose naočale, a provode puno vremena pred računalom, od takvih posebno dizajniranih naočala mogu imati koristi, dodaje dr. Bazan.