Prošle godine ubijeno 185 osoba u borbi za očuvanje životne sredine

77

Prošle godine ubijeno 185 osoba u borbi za očuvanje životne sredineTokom prošle godine ubijeno je 185 ljudi u borbama oko zemlje i za očuvanje životne sredine, što je za 60 odsto više nego 2014, navodi se u danas objavljenom izveštaju britanske nevladine organizacije Global vitnes (Global Witness).

To je najveći broj ubijenih od 2002, kada je Global vitnes objavio prvi izveštaj o tom problemu.

Najrizičnije zemlje u 2015. godini bili su Brazil i Filipini, gde je ubijeno 50, odnosno 33 osobe, što je najviše u poslednjih 14 godina.

Za njima slede Kolumbija sa 26, Peru i Nikaragva sa po 12 i DR Kongo sa 11 ubijenih.

“Zbog porasta potražnje za rudama, drvetom i palminim uljem, vlasti, kompanije i oružane bande otimaju zemlju od onih koji na njoj žive, zbog čega bilans naveden u izveštaju sigurno nije konačan”, rekao je menadžer kampanje Global vitnesa Bil Kajt.

Četvrtina svih ubistava dogodila se zbog eksploatacije rudnog blaga, a u ostalim slučajevima, žrtve su se protivile krčenju šuma i izgradnji hidroelektrana.

U izveštaju se navodi da je 40 odsto ubijenih pripadalo starosedelačkom stanovništvu, nastanjenom u izolovanim i zabačenim područjima.

Global vitnes pozvao je vlade svih zemalja da hitno intervenišu kako bi se talas nasilja zaustavio, ocenivši da je potrebno zaštititi i životnu sredinu i borce za njeno očuvanje.