Psihoaktivne supstance, kako prepoznati da je dete u opasnosti

66

Kada roditelj posumnja da dete koristi psihoaktivne supstance, nema vremena za čekanje odmah savetujem da se za pomoć obrati stručnjaku. Roditelji često prave greške, oslanjajući se na reči detata i na rezultate urin testova.

autor: dr Maja Perić psihijatar

Psihoaktivne supstance (PAS) je medicinski termin koji se koristi za opis supstanci koje se unose u organizam i prouzrokuju različiti spektar poremećaja.

U psihoaktivne supstance spadaju: alkohol, opijati, kanabinoidi, sedativi ili hipnotici, kokain, i drugi stimulansi uključujući kofein, halucinogene, duvan kao i isparljive rastvarače.

Radi lakše orijentacije roditelja koji sumnja da mu dete zloupotrebljava neku od PAS i naročito mladih osoba koje neznajući kakve sve štetne posledice može prouzrokovati čak samo jedna upotreba PAS, osvrnuću se na nekoliko „popularno” nazvanih droga koje su najzastupljenije na ilegalanom tržištu kod nas.

Marihuana – (poznata kao trava, vutra, gandža…) predstavlja sušene izmrvljene listove biljke Cannabis sativa koji liče na duvan ili čaj, zelenkasto braon boje. Koristi se pušenjem. Izaziva probleme sa pamćenjem i učenjem, poremećaje mišljenja, gubitak koncentracije, zastoj u intelektualnom i socijalnom razvoju te često otvara vrata za zloupotrebu drugih PAS. Može da dovede do ubrzanog rada srca, izražene napetosti i paničnog napada.

Ecstasy – (ex, ekser…) je veštatčki napravljena PAS i najačešće se nalazi u obliku tablete. Izaziva promene raspoloženja, utiče na proces mišljenja, osećaj za bol, seksualnu funkciju, podiže krvni pritisak i utiča na rad srca. Zbog hiperaktivnosti može da izazove premorenost, dehidrataciju, poremećaj funkcije bubrega i kardiovaskularnog sistema, a zabeleženi su i smrtni slučajevi zbog neurotoksične maligne hipertermije.

LSD – (esid, hofman…) izuzetno halucinogena droga. Nalazi u formi šarenog papira umočenog u tečni oblik droge. Izaziva poremećaj opažanja vizuelne i slušne halucinacije, poremećaje emocija te se može desiti da osoba oseća više emocija istovremeno ili se emocije jako brzo menjaju, često se javlja panika, konfuzija i paranoja.

Kokain– (koka, belo…) beli prašak koji se najčešće koristi ušmrkavanjem. Naglo podiže krvni pritisak i telesnu temperaturu, može dovesti do infarkta, šloga ili prekida disanja. Stvara jaku psihičku zavisnost sa posledičnom fizičkom zavisnošću.

Heroin – (dop, hors, žuto…) žućkasto sivi prašak koji se najčešće koristi ušmrkavanjem, pušenjem preko aluminijumske folije ili intravenskim putem. Izaziva neregularnost rada srca i krvnog pritiska, sedaciju do kome, i otvara mogućnost za mnoge infektivne bolesti od kojih su hepatitis C i HIV najteže. Postoji velika opasnost od predoziranja ovom PAS koja vrlo često vodi u smrt. Stvara jaku psihičku i fizičku zavisnost.

UZROCI NASTANKA BOLESTI ZAVISNOSTI od psihoaktivnih supstanci

Postoje mnoge teorije koje objašnjavaju uzroke nastanka bolesti zavisnosti od psihoaktivnih supstanci. Ovde ću uzrok nastanka bolesti zavisnosti od psihoaktivnih supstanci predstaviti kroz tri osnovna faktora koja kada se spoje nastaje bolest.

The post Psihoaktivne supstance, kako prepoznati da je dete u opasnosti appeared first on PharmaMedica.

Original Article