Reishi – gljiva besmrtnosti

103

Mirjana DespotMirjana Despot

Ovaj dar prirode je korišten u kineskoj narodnoj medicini još pre 4000 godina. Saznajte zašto je zovu biljkom besmrtnosti i kako da pripremite ukusne reishi obroke.

Nekada davno u Kini su, čak, verovali da reishi može da vrati mrtve u život. Danas na nju gledaju kao na pravi tonik zdravlja. Ova gljiva ima antivirusna, protivupalna, protivparazitska svojstva, a odličan je borac protiv tumora. Reishi stabiliše krvni pritisak, štiti jetru i podiže otpornost organizma. Zato je koriste i kod bolesti koje napadaju imunitet, prilikom hemoterapija i kod osoba zaraženih HIV-om. (Ovde saznajte više o šitake gljivama, kojima je reishi najsličnija).

reishireishiReishi je najbolje koristiti kao čaj. Sušenu biljku možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane ili marketima. Napitak pravite tako što sušene reishi gljive potopite u vodu preko noći, bar na osam sati. Ujutro pažljivo uklonite reishi iz vode. Gljive vam više neće biti potrebne. Vodu u kojoj je bila reishi procedite i stavite u čistu posudu. Na umrenoj temperaturi tečnost kuhajte pet ili 10 minuta. Ostavite da se malo prohladi. Čaj možete zasladiti medom ili dodati limuna. Zanimljivo je da reishi, koju ste odstranili iz vode možete koristiti još jednom, jer i drugi put oslobađa lekovite sastojke.