Šest strategija koje će vam pomoći da se brže rešite viška kilograma

53

Dani su sve topliji, a i leto nam se polako približava. Svi se radujemo sunčanim danima i moru, ali sa tim dolazi i povećana briga o izgledu. Preko zime većina nas se prilično se zapusti, a i ne brinemo toliko o kilaži jer obline možemo da sakrijemo odećom. Ali leti to postaje malo teže.

5(2)

Ako imate višak kilograma, leto vam možda i nije omiljeno godišnje doba. Ipak, ne brinite. Donosimo vam nekoliko saveta kako da preuzmete stvari u svoje ruke i smršate do leta.

1. Postavite ciljeve

Jedan od najboljih načina da izgubite kilograme do leta, ali i prvi korak prema tome jeste da postavite ciljeve. Ciljevi moraju biti realni i dostižni. Nema smisla postavljati ciljeve koje nećete moći da ostvarite. Postavite realne brojke i uradite sve što je potrebno da biste ih dostigli. Odredite koliko tsčno kilograma želite da izgubite. Pronađite nešto što će vas motivisati kako biste lakše krenuli prema realizaciji ciljeva. Na primer, možete kupiti kupaći kostim broj manji nego što nosite i narediti sami sebi da morate stati u njega do leta.

2. Isplanirajte realne planove vezane za vežbanje i ishranu

Zasigurno ne želite da idete na neke restriktivne dijete jer one nisu ni zdrave, a i teško da ćete moći da ih se pridržavate. Stoga postavite realne planove vezane za način ishrane i vežbanje. Pokušavajte da se što zdravije hranite, jedite u razumnim količinama i vežbajte koliko stignete. Ukoliko nemate vremena da odlazite u teretanu ili na fitnes, krećite se što više. Trčite, hodajte, vozite bicikl… Načina za fizičku aktivnost ima zaista mnogo, posebno sad kad je toplije vreme.

3. Jedite povrće

Postavite cilj da svakog dana morate da pojedete nekoliko porcija svežeg povrća. Srećom, u prolećnoj sezoni dostupne su nam mnoge sveže namirnice pa krenite u nabavku. Povrće sadrži puno vode i vlakana koja su vam potrebna kako biste se lakše rešili viška kilograma. Povrće je dobro za prevenciju raka i mnogih drugih bolesti, a ujedno ćete uneti i manje kalorija tokom dana. Jedite puno salate, u svoj omlet dodajte spanać, za međuobroke jedite sirovo povrće i vaši ciljevi vezani za mršavljenje ubrzo će biti realizovani.

4. Sami pripremajte obroke

Naravno da je hrana iz restorana super, barem kad je ukusu reč, ali ako govorimo o zdravlju i kalorijama onda je svakako bolje da obroke kuvate sami. Naime, restoranska hrana je obogaćena mastima i začinima i upravo je to čini ukusnijom, ali i mnogo kaloričnijom. Mnogo je bolje da sami kuvate obroke jer ćete onda znati od čega se vaš obrok sastoji, kao i koliko kalorija sadrži. Postoje mnogi veoma zdravi i fini recepti koji će vam pomoći kod mršavljenja.

5. Male promene čine čuda

Ne morate da pravite velike promene ili da u potpunosti menjate svoj život da biste smršali. Dovoljne su i male promene koje, dugoročno gledano, mogu biti vrlo efikasne. Na primer, vozite bicikl do posla umesto da idete automobilom, koristite stepenice umesto lifta, svaki dan prošetajte malo kako biste pročistili um, i tako dalje. Uz takve male promene, sagorevaćete kalorije i tako ubrzati svoje mršavljenje.

6. Zabavljajte se dok mršavite

Da bi mršavljenje bilo što lakše, učinite ga što zabavnijim. Isprobavanje novih i zanimljivih recepata može biti itekako zabavno. Takođe, vežbe koje ranije niste isprobali takođe mogu da vam olakšaju gubitak kilograma. Nagradite sami sebe kad uočite prve rezultate mršavljenja. Ali nagrada ne bi trebalo da bude u obliku hrane, već nešto drugo poput odeće ili kozmetičkog tretmana. Krećite se, isprobavajte nove aktivnosti i sagorevanje kalorija postaće jednostavnije nego ikad.

Izvor: Žena.hr

Sviđa mi se (No Ratings Yet)

Loading ... Loading …