Sijena: Otmeni svedoci vremena

Sijena: Otmeni svedoci vremena 1Foto: Vikipedija

Piazza del Campo – je ‘uokviren’ palatama. Ispred njih je niz kafea. Decembar, a mi sedimo u društvu ‘paloma’ I belosvetskih turista pijuckamo kapučino-oriđinale I posmatramo prazan prostoru u sredini na kojem se održavaju trke; prva se održava 8. jula, a druga 15. avgusta. Saznajemo da je trg sagrađen na mestu rimskog pozorišta.

Premašio je sva moja očekivanja – zato što je ogroman i napravljen u obliku školjke.

Okružuju i ‘krase’ ga – palate od koje se ne zna koja je otmenija, prefinjenija, lepša i upadljivija – i sve ‘gledaju prema trgu Kampo na kojem se odigravaju trke.

„Ah! Stanovnici Sijene svakog dana u godini, pričaju o trci koja traje, jedan minut!“

No, da se vratimo palatama; otmenim svedocima svih minulih i budućih događanja na trgu. Prva je Gradska većnica sa bordo fasadom i 88 metara visokim tornjem ( nekad najvišim u Italiji.). Uz nju je Palata Sanzedoni, bledo-žuta sa rezbarenim prozorima od mahagoni drveta, treća je patinasta – palata Medičijevih sve do poslednje u nizu, prave polukrug; sve su sa prozorima koji gledaju na Kampo. Ispred, široki popločani prostor ispunjen je letnjim baštama.

Pored stanovnika Sijene I mnogobrojnih gostiju u restoranskim baštama, povremeno se pojavljuju tek venčani mladenci , a uz – i iza njih, baš kao na modnoj pisti defiluju svečano odeveni svatovi: kume, kumovi, rođaci, prijatelji…Kad prođu uzajamna čestitanja vesela povorka odlaze- da bi ‘ustupila’ mesto – tek krštenim bebama uz mlade mlade roditelje govorljive bake, rođake.

Taj, sunčan poznodecembarski dan ne bi bio potpun bez nas – tek pridošlih turista koji po savetu italijanskog vodiča – odmah naručujemo – ‘delikateso’. Sladoled od čokolade – sa ljutim papričicama! Rumenog lica i suznih očiju ‘degustatori’ ubrzo kupuju – lepeze!

Još vesti iz ovog gradaOriginal Article

(Visited 2 times, 1 visits today)