Siva mrena: Dijagnoza, Simptomi i Liječenje

Siva mrena, poznata i kao katarakta, predstavlja zamućenje očne leće. Na njen razvoj utječu starost, genetika, izloženost sunčevim zrakama, dijabetes, pušenje i drugi čimbenici. Ako se ne liječi, dovodi do postepenog gubitka vida te je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), najčešći uzrok sljepoće u svijetu (oko 50 %).

Prevencija i liječenje

Do danas nije otkriven način kako spriječiti kataraktu niti postoji lijek za njenu prevenciju. Međutim, uz današnju tehnologiju i napredak u medicini, problem sive mrene se rješava jednostavnim kirurškim zahvatom koji traje samo nekoliko minuta.

Simptomi sive mrene

Kod katarakte, prirodna leća postaje sve mutnija, što uzrokuje postupni gubitak vidne oštrine. To otežava svakodnevne aktivnosti poput vožnje automobila, čitanja ili prepoznavanja lica. Zbog zamućenja leće dolazi do smanjenja osjetljivosti na kontrast, što se manifestira kroz:

 • gubitak boja
 • promjene u percepciji svjetlo-sjene
 • slabije konture predmeta
 • moguću pojavu dvoslika
 • neugodno bliještanje oko izvora svjetla

Katarakta se najčešće pojavljuje oko 60. godine života, ali se zbog modernog načina života može pojaviti i ranije. Važno je na vrijeme postaviti preciznu dijagnozu uz pomoć suvremenih oftalmoloških uređaja i odrediti najbolji trenutak za operativno liječenje. Unatoč brojnim istraživanjima, još uvijek nije pronađen nijedan pouzdan način prevencije katarakte ili liječenja lijekovima. Jedini način liječenja je kirurški, zamjenom zamućene očne leće umjetnom intraokularnom lećom (IOL).

Liječenje

Pregled za dijagnozu sive mrene uključuje:

 • detaljan pregled oba oka (mjerenje vidne oštrine, mjerenje očnog tlaka, pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka na biomikroskopu)
 • snimanje topografije rožnice
 • optičku i ultrazvučnu biometriju
 • OCT vidnog živca i makule

Nakon pregleda, pacijentu se daje procjena je li kandidat za operaciju katarakte i kakav se učinak može očekivati.

Kada operirati sivu mrenu?

Operacija je preporučljiva kada slabljenje vida uzrokovano sivom mrenom ometa svakodnevne aktivnosti, što pacijenti obično primijete kada vid padne na 70 % ili niže. Raniji zahvat olakšava operaciju, smanjuje komplikacije i ubrzava oporavak. Nekada se smatralo da mrena treba “sazrijeti” prije operacije, no danas se preferira ranija intervencija. Ultrazvučnom operacijom katarakte (fakoemulzifikacijom) mrena se uklanja već kod početnih smetnji vida.

Kako izgleda operacija?

Operacija sive mrene jedan je od najčešćih i najuspješnijih zahvata u medicini. Kroz mikroskopski rez od 2-3 mm uvodi se ultrazvučna sonda koja omekša i razgrađuje zamućenu leću, a potom je usisava. Na njeno mjesto se postavlja umjetna intraokularna leća (IOL) pažljivo određene dioptrije koja pacijentu omogućuje jasan vid. Svakom se pacijentu i svakom oku posebno određuje dioptrijska vrijednost i tip IOL.

Vrste intraokularnih leća

Ovisno o pacijentovim potrebama, moguće su ugradnje raznih vrsta intraokularnih leća:

 • Monofokalne: Omogućuju jasan vid na daljinu ili blizinu, ovisno o pacijentovim željama. Monofokalnim lećama je moguće postići i „monovision“, gdje se na dominantnom oku ugradi leća s korekcijom za daljinu, a na nedominantnom za blizinu.
 • Multifokalne/Trifokalne: Omogućuju jasan vid za daljinu i blizinu, eliminirajući potrebu za naočalama.
 • Torične: Koriste se za ispravljanje astigmatizma i dolaze u monofokalnoj i multifokalnoj varijanti.

Trajanje operacije i oporavak

Operacije sive mrene danas se u suvremenim klinikama izvode ambulantno, bez potrebe za boravkom u bolnici. Operacija je bezbolna i obavlja se u lokalnoj anesteziji kapima. Traje oko 15 minuta, nakon čega pacijent ostaje u klinici još pola sata prije nego što može otići kući. Postoperativna terapija traje četiri tjedna uz redovite oftalmološke kontrole.

Za dodatna pitanja stojimo na raspolaganju: tel 01 5625 460 ili na www.opticalexpress.hr

 1. med. Nikolina Zrakić, specijalist oftalmologije i optometrije, FEBO
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamjena očne leće

Read More