Srbija mora do 2020. da dostigne 27 odsto potrošnje iz obnovljivih izvora energije

70

Srbija mora do 2020. da dostigne 27 odsto potrošnje iz obnovljivih izvora energijeSrbija ima obavezu da do 2020. godine dostigne 27 odsto ukupne potrošnje energije iz obnovljivioh izvora (OIE), dok je to učešće trenutno 22 odsto, rečeno je danas na konferenciji “Obnovljivi izvori energije za energetski efikasniju budućnost”.

Na skupu koji je organizovala Asocijacija za održiv razvoj i Forum mladih Evropskog pokreta u Srbiji rečeno je da država sama odlučuje kako će dostići taj cilj, odnosno da li će potrošnju raspodeliti na sektor elektroenergetike, grejanja i hladjenja ili saobraćaja.

Istaknuto je i da su potencijali Srbije u OIE značajni, ali da nisu dovoljno iskorišćeni i da se prema ranijim podacima oni kreću oko polovine godišnje potrebe zemlje za energijom.

U Srbiji se od obnovljivih izvora energije najviše koristi 60 odsto, a zatim energija vetra koja se procenjuje na oko sedam odsto godišnje proizvodnje struje.

Navedeno je i da u proizvodnji struje u Srbiji trenutno dominira ugalj, ali da mora da se radi na tome da u budućnosti bioenergija bude “kičma” energetskog sistema Srbije koji tako može da bude stabilan i održiv.

Istaknuto je i da se u Srbiji tek od ’70-tih godina koriste OIE, a da su u zakonodavstvo uvedeni tek 2000. godine.